Luistertest: Within Temptation Luistertest: Within Temptation

"Iedere band heeft zo zijn Spinal Tap-momenten"

Luistertest: Within Temptation

"Iedere band heeft zo zijn Spinal Tap-momenten"

3VOOR12 gaat op bezoek bij Sharon den Adel, zangeres van de Nederlandse rockband Within Tempation en onderwerpt de Waddinxveense aan de 3VOOR12-luistertest.

"Iedere band heeft zo zijn Spinal Tap-momenten"

Je kunt er over twisten: is Within Temptation nou eigenlijk gothic of niet. Voor de band zelf is die discussie een gepasseerd station, maar er zijn nog altijd fans die er over bekvechten. “Mensen willen gewoon overal een etiket op plakken,” zegt zangeres Sharon den Adel. Hoe dan ook, in tien jaar tijd is de band uitgegroeid tot Nederlands grootste muzikale exportproduct. 1,2 miljoen cd’s en DVD’s gingen er inmiddels over de toonbank.

Inmiddels is de band meer dan tien jaar in de running. De spil van de band wordt nog altijd gevormd door Den Adel en haar partner Robert Westerholt. In 2006 kreeg de band in een bomvolle grote zaal van de Groningse Oosterpoort de Pop Prijs uit handen van de jury. Zangeres Den Adel was zelf niet van de partij, zij was zojuist bevallen. De overige bandleden namen de prijs in ontvangst, gekleed in theatrale jurken van Den Adel. Humor is de band niet vreemd.

3VOOR12 nam een stapel platen mee en ging bij Sharon langs voor de luistertest. Robert Lagendijk praat met haar over invloeden, collega’s, Radar Love en Spinal Tap. Een greep uit de test:

Kate Bush – Them Heavy People (cd The Kick Inside EMI)
“Ik heb dit pas later ontdekt. Ik heb veel in het buitenland gewoond en mijn vader kreeg vaak muziek opgestuurd, waaronder die van Kate Bush. Het cassettebandje van haar werd niet vaak gedraaid, omdat mijn moeder haar stem niet mooi vond. Er werd thuis meer naar Pink Floyd geluisterd. Toen wij net begonnen met muziek maken, hoorde mijn vader meteen de gelijkenis met Kate Bush. Mijn moeder vindt mijn stem mooi en zegt dat ze geen gelijkenis hoort met Kate Bush.”

The Gathering – Thunder Without Frequencies (cd Song For Silver Surfer KONKURRENT)
“Leuke band, leuke mensen. Een van de bands die ook vrij vroeg dit soort muziek maakte en al vroeg succes leerde kennen. Ze hebben een speciaal plekje in ons hart. We hebben ze een paar keer ontmoet. We zijn allebei op een metallabel in de underground begonnen en hebben zich op een eigen manier ontwikkeld.”

Spinal Tap - Stonehenge (cd This Is Spinal Tap POLYDOR)
“Ik heb de film Spinal Tap wel gezien. Hahaha, geweldig. Helemaal te gek. Vooral die scene dat ze het podium niet kunnen vinden: where’s the stage, where’s the stage. Hahaha! Natuurlijk hebben wij ook onze Spinal Tap momenten. Op Graspop in België hadden we opblaasbare bomen boven het podium het podium. Die gingen de lucht in als de show begon. Maar door een foutje met de stekkers kwamen ze maar niet omhoog. Dus wij klommen er maar overheen toen de introtape begon en toen we er half overheen waren, gingen die bomen ineens alsnog omhoog. Ik bleef dus met mijn jurk in de boom hangen. Overal tentakels, hahaha! Iedere band heeft zo wel zijn Spinal Tap-momenten. ”

Verder ook nog Golden Earring - Radar Love (cd Moontan POLYDOR) en aansluitend Within Temptation - What Have You Done (cd The Heart Of Everything SONY)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12