Kenners Tippen Motel Mozaïque 2007: Camera Obscura, Rodriguez, Deerhoof Kenners Tippen Motel Mozaïque 2007: Camera Obscura, Rodriguez, Deerhoof

Joep Smeets (EKKO): "Het meest geslaagde programma van de laatste jaren"

Kenners Tippen Motel Mozaïque 2007: Camera Obscura, Rodriguez, Deerhoof

Joep Smeets (EKKO): "Het meest geslaagde programma van de laatste jaren"

Met zes podia op verschillende plekken in Rotterdam is het lastig kiezen. Wat worden dé shows van Motel Mozaïque 2007 waar iedereen bij wil zijn? Joep Smeets, Robert Meijerink en Carlos van Hijfte laten hun kennersblik glijden over het aanlokkelijke affiche.

Joep Smeets (EKKO): "Het meest geslaagde programma van de laatste jaren"

Met zes podia op verschillende plekken in Rotterdam is het lastig kiezen. Wat worden dé shows van Motel Mozaïque 2007 waar iedereen bij wil zijn? Joep Smeets, Robert Meijerink en Carlos van Hijfte laten hun kennersblik glijden over het aanlokkelijke affiche.

Joep Smeets, programmeur van EKKO, is erg enthousiast over de line-up: “Ik vind het een supergoed programma. De meest geslaagde editie van de laatste jaren”, zegt hij. Zelf heeft hij goede herinneringen overgehouden aan het concert van Belle and Sebastian een aantal jaren terug. Hij verwacht dit jaar veel van Camera Obscura, een excentriek gezelschap dat enigszins in het verlengde ligt van die band: “Ze spelen weinig en houden van exclusieve optredens. Bij mijn weten hebben ze een keer eerder in Rotterdam gespeeld tijdens Geen Woorden Maar Daden. Ik geloof dat ze nog nooit een clubtour hebben gedaan in Nederland.”

Een andere favoriet van Smeets is Deerhoof: “Die heb ik gezien op het All Tomorrow’s Parties festival in Bristol. Daar waren ze zo’n beetje de helden van de avond, terwijl ze op hetzelfde moment speelden als Sonic Youth. Vorig jaar in EKKO waren ze ook heel goed. Het is een bijzondere band, met twee timide mannen en een grillige Japanse dame.” Verder hoor ik aan alle kanten dat Sixto Rodriguez heel bijzonder gaat worden. Een oude folkman uit Mexico, een levende legende.”

Ook Robert Meijerink, programmeur van Doornroosje in Nijmegen en van het Eurosonic Festival kiest voor de bijzondere acts. “Motel Mozaïque is een ontdekkingsfestival. Een band als !!! vind ik heel goed, maar die heb ik al een paar keer gezien. Daarom ga ik zeker kijken bij Rodriguez. Er stond jaren geleden een nummer van hem op een verzamelaar van David Holmes. Het is heel goed dat Motel Mozaïque zo iemand naar het festival haalt.” Ook optredens van Fujiya & Miyagi en Camera Obscura staan hoog op zijn lijstje: “Ik vind het bij dat soort optredens heel interessant om te zien hoe het Nederlandse publiek erop reageert. Fujiya & Miyagi hebben in Engeland en Amerika al veel goede pers gekregen.”

Drukte verwacht Meijerink bij A Silver Mt Zion, Zita Swoon en !!! “Ik verwacht dat ook de dance acts goed bezocht worden. Met onder andere Digitalism, Simian Mobile Disco en Joakim staan er een aantal namen die mooi in elkaars verlengde liggen. En dan heb je ook nog Prinzhorn Dance School, dat zijn plaatjes uitbrengt op DFA, het label van LCD Soundsystem.”

Ook de Rotterdamse boeker Carlos van Hijfte laat zich het liefst verrassen. “Ik ga meestal alleen naar dingen die ik niet ken. Dit jaar ken ik bijvoorbeeld helemaal niets op de zaterdag in Lantaren 2. Dan kan ik daar rustig de hele avond zijn. Ik vind het ook leuk dat Lantaren er dit jaar bij is. Het is een mooie zaal die heel geschikt is voor popmuziek, maar op de een of andere manier is dat er lange tijd weggehouden. Nu Nighttown dicht is kan het weer.”

Van Hijfte blijft bij grote namen als !!! en Jamie T. liefst zo ver mogelijk uit de buurt, maar zou mensen eerder aanraden een kijkje te nemen bij Akron/Family. “Ze maken liedjes die af en toe helemaal uit elkaar vallen en op een vreemde manier toch een geheel vormen. Ik hou van herrie en ik hou van liedjes en het is het mooist als die twee bij elkaar komen. Van A Silver Mt Zion verwacht ik ook veel. Niet te vergeten: Deerhoof moet iedereen gaan zien, een groep die al jaren tamelijk dwars bezig is.” Genoeg om naar uit te kijken, maar Van Hijfte moet het festival dit jaar aan zich voorbij laten gaan: “Ik moet op de kinderen passen. Ze zijn nog wat te jong om naar donkere holen mee te nemen. Maar ik ga zeker ’s middags bij het 3VOOR12 podium kijken.”

3VOOR12 is twee dagen op volle sterkte aanwezig in Rotterdam. We doen verslag, maken opnames, en hebben zowel vrijdag als zaterdag een eigen podium in TENT. Het beste nieuws: die optredens zijn nog gratis ook!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12