Goud Graven: Coil, Kraftwerk en Joan as Policewoman

Roel Kruize ontmoette zijn vrouw bij Scanner

Steamin'Soundworks heeft iets te vieren. Deze maand bestaat dit platenlabel van Roel Kruize tien jaar en dat wordt zaterdag 7 april stevig gevierd in de Amsterdamse Sugar Gactory. Maar niet voordat 3VOOR12 Kruize aan het goud graven heeft gezet.

Roel Kruize ontmoette zijn vrouw bij Scanner

In 1997 verliet Roel Kruize platenmaatschappij EMI om zijn eigen platenlabel op te richten. Op Steamin’Soundworks brengt hij uit wat hij zelf interessant vindt, zoals de elektronica van acts als Lilian Hak en Scanner of de experimentele jazzklanken van Michel Banabila. Ook verzamelaars als X-Rated (in samenwerking met het gelijknamige Kink FM-programma) en The Dark Files verschenen onder zijn hoede. Het tienjarige bestaan van het label is reden voor een feestje, dat zaterdag 7 april vanaf half tien wordt gehouden in de Amsterdamse Sugar Factory. De stokpaardjes van Steamin’Soundworks ontbreken niet op het feest: onder meer Scanner, Lilian Hak en Vector Lovers treden op.

Voor het zover is mag Kruize naar goud graven in de archieven van 3VOOR12. En zit natuurlijk materiaal bij van Scanner, de artiest die speciaal voor zijn huwelijk muziek componeerde. Verder gaat Kruize voor een gevarieerde mix van abstracte electronica, een zalvende vrouwenstem en ziedende punkrock op leeftijd.

Coil, live in Paradiso, 01-06-2001
“Een gedenkwaardig optreden van een memorabele band. De eerste keer dat ik Coil live zag was in 2000 op het Sonar Festival in Barcelona. Het optreden was in een veel te klein kerkje, er stond een gigantische rij voor de deur. Ik heb flink de ellebogen gebruikt om binnen te komen. Toen de kerk vol was, ontstonden er gewoon relletjes onder de teleurgestelde bezoekers. Het optreden zelf was een soort mytische ervaring voor me en dat geldt ook voor alle Coil-optredens daarna. Later heb ik goed contact gekregen met de band, met als resultaat exclusieve tracks op de X-Rated verzamelcd’s The Electronic Files en The Dark Files. Helaas is Coil niet meer. Maar lang leve het Threshold HouseBoys Choir, de nieuwe band van Peter Christopherson!”

Scanner, live op het )toon) festival, 07-04-2005

“Robin Rimbaud is een andere held van me. Een uniek, veelzijdig artiest en een buitengewoon aimabele man. Very British and every inch a gentleman, zoals ze dat zeggen. Uiteraard ontbreekt hij niet op ons jubileum. Bij het releasefeest van de cd Wave Of Light By Wave Of Light, onder zijn alter ego Scanner, heb ik mijn vrouw Ellis voor het eerst ontmoet. Later heeft Robin voor ons huwelijk The Radiance Of a Thousand Suns Burst Forth at Once opgenomen en live uitgevoerd op het trouwfeest. De titeltrack van ons trouwalbum begint op deze opname op 48 minuut 30. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik dit hoor. En dat is iedere dag, want het is de wekkermelodie in de telefoon van Ellis!”

Joan as Police Woman, sessie op Lowlands 2006
“Haar prachtalbum Real Life stond hoog op mijn eindejaarslijst van vorig jaar en ik draai ‘m nog steeds heel vaak. Fantastisch album, liederen die beklijven en dan die stem... Fraaie verschijning ook trouwens.”

Kraftwerk in R.A.M , 21-03-2004
“Een onderhoudende documentaire waarin een tipje van de sluier van dit baanbrekende Duitse gezelschap wordt opgelicht. Samen met Pink Floyd en Bob Dylan was Kraftwerk de soundtrack van mijn jeugd. Van hun recente concerten kreeg ik dan ook een ontzettend deja-vu gevoel. “Fahren fahren fahren auf der autobahn”, het is nog steeds geweldig, toen en nu.”

Iggy & the Stooges, live op Lowlands 2006 (concert helaas niet langer online)
“Geniaal concert! Ongelooflijk dat deze oudere jongere na een op zijn zachts gezegd turbulent leven er nog steeds met zoveel energie tegenaan gaat. De man is de vleesgeworden rock ‘n roll en daarnaast een Persoonlijkheid met een grote P. Dat was wel te zien het tv-programma Wereldgasten. Verder heeft hij nog de torso van een Griekse halfgod, maar zijn hoofd draagt inmiddels behoorlijk de sporen van een niet zo gezonde levensstijl.”