Black doet Brood op Bluefinger Black doet Brood op Bluefinger

Nieuw album Pixies frontman geheel in teken van Herman Brood

Black doet Brood op Bluefinger

Nieuw album Pixies frontman geheel in teken van Herman Brood

Terwijl de schilderkunst van Herman Brood in Nederland door de grote musea genegeerd wordt, is er serieuze interesse vanuit het buitenland voor de popschilder. U2-zanger Bono gaf al eerder te kennen dat de hoes voor Achtung, Baby eigenlijk door de Zwollenaar gemaakt had moeten worden. En nu is het Frank Black, frontman van Pixies, die op het binnenkort te verschijnen album Bluefinger een ode aan Brood brengt.

Nieuw album Pixies frontman geheel in teken van Herman Brood

In september verschijnt het nieuwe soloalbum Bluefinger van Pixies frontman Black Francis, ook bekend onder zijn eigen naam Frank Black. Het album is een ode aan Herman Brood, een echte Blauwvinger ofwel iemand uit Zwolle. In de elf nummers op Bluefinger bezingt Black Francis het leven van Brood. Zijn vrouw, zijn dochter, Nina Hagen, Zwolle en zijn sprong vanaf het Amsterdamse Hilton Hotel komen ondermeer voorbij.

In Nederland is Willem Venema van The Alternative de agent van Frank Black. Eind jaren zeventig was Venema dat ook van Brood: “In 2001 kwam Frank Black bij mij thuis en hebben we het over Herman Brood gehad. Ik liet hem schilderijen zien. Jaren later kreeg ik ineens een mailtje van zijn manager of ik meer informatie over Herman Brood had. Toen heb ik het adres van Koos van Dijk, de manager van Brood, doorgespeeld.”

Van Dijk behartigt nog altijd de belangen van Herman Brood en diens familie: “Ik ben gewoon nog altijd zijn manager. Eigenlijk gaat het beter dan ooit. De tentoonstelling in Groningen waarbij zijn hele atelier was te bezichtigen in het museum is door 55.000 mensen bezocht. Zelfs Bono is geweest. Hij zei: ‘I’m not a friend, I’m a fan.’ Herman zou daar trots op zijn geweest. En nu dit weer… Herman was een enorme fan van Pixies. Hij draaide het vaak in de auto.”

Van Dijk heeft nog niets gehoord of gezien van de cd Bluefinger: “Mogelijk komt er een schilderij van Herman op de hoes. Daar zijn we nu mee bezig. Ik weet alleen dat er een cover van You Can't Break a Heart and Have It op zal komen.”

Nu ook het Groninger Museum werk van Brood heeft gekocht is ‘Herman eindelijk museaal’, zegt Van Dijk. Maar het kan nog altijd mooier: “Herman hangt niet in het Stedelijk in Amsterdam. Dat vind ik jammer voor hem. Amsterdam is toch zijn stad.”

Threshold Apprehension verschijnt als single op 7 mei. Het album Bluefinger volgt in september.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12