The Datsuns hebben hun studioangst overwonnen

Dolf de Datsun geen held op natte sokken

De Nieuw-Zeelandse rockband The Datsuns staat bekend om zijn uitbundige live optredens. Je zou haast vergeten dat ze ook albums uitbrengen. Nu pas, bij album nummer drie, Smoke & Mirrors, voelen ze zich op hun gemak in de studio. Zanger Dolf de Datsun: "We haatten opnemen eerst, omdat we live spelen zo leuk vinden - dan krijg je namelijk meteen beloning in de vorm van applaus."

Dolf de Datsun geen held op natte sokken

Je zou haast verwachten dat een band, die zo vaak optreedt als The Datsuns bijna niet hoeft te soundchecken. "Nou, het was maar een kwariertje, hoor - maar iedere zaal klinkt anders", legt een montere Dolf de Datsun uit. De zanger van de Nieuw-Zeelandse rockband is in zijn noppjes vanwege hun derde album Smoke & Mirrors. Nu is de gemiddelde artiest altijd trots op zijn laatste release, maar The Datsuns hebben een overwinning geboekt op zichzelf.

Platen opnemen was tot voor kort een lijdensweg voor The Datsuns. Dolf de Datsun: "Maar deze keer keken we er naar uit, want we hebben nu meer zelfvertrouwen in de studio. We haatten opnemen eerst, omdat we live spelen zo leuk vinden - dan krijg je namelijk meteen beloning in de vorm van applaus. Opnemen betekent zelfanalyse en dat kan best een kwelling zijn."

Geen producer op dit nieuwe album, The Datsuns hebben zelf alle beslissingen genomen. Deels omdat ze geen geschikte producer konden vinden, deels omdat ze dat een bevrijding vonden. Dat leidt tot opvallende resultaten als meer synthesizers en zelfs het aan laten rukken van twee gospelzangeressen. "Veel bands zien het inhuren van een beroemde producer slechts als gespreksonderwerp voor interviews", sneert hij nog even - hun vorige album Outta Sight/Outta Mind werd geproduceerd door John Paul Jones, de voormalige bassist van Led Zeppelin.

Wat gebleven is, zijn de jaren zestig referenties. Geen wonder, want Dolf verzamelt vinyl van bands als The Kinks, The Byrds en The Sonics. Wat trekt twintigers toch aan in de muziek uit het verleden? "Je hoort vaak de vraag waarom je naar deze dinosauriërs luistert. Maar veel van deze bands namen hun songs op in hun tienerjaren. Je hoort hun jeugdigheid terug en dat maakt de muziek nog steeds opwindend. Deels is het romantiseren ook over een tijd waar je nooit in geleefd hebt."

Een diplomatiek antwoord volgt op de vraag of hij blij is met het succes van de band Wolfmother, die met een retrorockgeluid een van de sensaties van 2006 is geworden. "Het is een interessante ontwikkeling. Ik heb Wolfmother wel eens live gezien, maar ik wil mijn mening niet op een enkel optreden baseren."

Rest nog te vragen wat volgens hem als ervaren wereldreiziger nooit in zijn bagage mag ontbreken. Het antwoord is...sokken! Dolf: "Bijna de helft van mijn bagage bestaat uit sokken. Het ergste is namelijk bezweet van het podium komen en dan geen verse sokken aan kunnen doen. Het is net zo als de sergant in het leger: Houd je voeten schoon, want als die gaan rotten, zijn we met een man minder!".

Luister naar het interview van Mennno Visser met zanger Dolf de Datsun.