Song van het Jaar 2006: de keuze van C-Mon

"Ik ga echt niet op mijzelf stemmen"

In de lange list genomineerden voor de Song van het Jaar 2006 vind je ook Bumpy Road van C-Mon & Kypski. Simon Akkermans weigert echter op zichzelf te stemmen. Het liefst had hij op Voicst en zZz gestemd 'maar zij waren zo stom om dit jaar niet met een single te komen'. Toch stonden er genoeg parels in de lijst zodat C-Mon moeiteloos zijn Top 5 kon kiezen.

"Ik ga echt niet op mijzelf stemmen"

Dit jaar verscheen van C-Mon & Kypski het album Where The Wild Things Are. Het prijsnummer daarvan, Bumpy Road, staat in de longlist voor de Song van het Jaar 2006, de lijst met tracks waarop iedereen mag stemmen om tot de beste single van dit jaar te komen. 3VOOR12 belt met Simon Akkermans en vraagt hem naar zijn Top 5. “Ik ken veel van de nummers uit die lijst niet,” zegt C-Mon. “Dat maakt het wel zo makkelijk.”

Opvallend aan de keuze van C-Mon is de voorkeur die de Utrechter heeft voor bands en soloartiesten die na enige tijd zijn uitgegroeid tot een half orkest. Hij kan natuurlijk ook nog gewoon op zichzelf stemmen. Een beetje zelfpromotie mag toch. C-Mon: “Dat zou ik echt niet doen.”

Zijn Top 5 in willekeurige volgorde:

Jamie Lidell - Multiply
“Ik kende Jamie Lidell nog niet zo lang, maar toen ik het album hoorde was ik meteen verrast. Het nummer Multiply klinkt fris. De productie is heel goed; een echt feelgood nummer. Ik heb het album echt vaak gedraaid. Toen Multiply ook nog eens een hit werd, ging voor mij een beetje de lol er af. Maar het nummer blijft heel goed.”

Beck - Nausea
“Beck is één van mijn helden; ik volg hem. In augustus heb ik hem nog met die poppenshow in Paradiso gezien. Beck moet gewoon in mijn lijstje. Nausea is het beste nummer van het laatste album The Information. Hoe hij met beats en samples omgaat, komt sterk overeen met hoe wij dat doen.”

Arctic Monkeys - Fake Tales Of San Francisco
“Het debuut van Arctic Monkeys heb ik echt grijs gedraaid. Toch blijft hun muziek goed. Het zijn simpele liedjes en ze knallen enorm. Voor Where The Wild Things Are was dit album een grote inspiratie. Vooral hoe de gitaren en de drums klinken.”

Opgezwolle - Hoedenplank
“Een veilige keuze, maar ik kan de ‘boys uit Zwolle’ toch niet laten zitten? Ze zijn de top van de Nederlandse hiphop. Overigens kun je mij in de clip zien. Delic, hun dj, houdt niet van clips. Wij gingen met de band een beetje chillen tijdens hun clipopname. Sticks zei toen dat Delic op vakantie was en of ik misschien achter de draaitafels wou staan. Later bleek dat Delic gewoon geen zin had om te komen. Ik ben gewoon belazerd. Hahaha.”

About - Think Niles Drink
“About is een andere nationale trots. Hij maakt unieke, weirde liedjes en dat is tof. Ik support elke muzikant die zijn eigen ding doet.”

Stem zelf ook op de Song van het Jaar 2006 (zie link hiernaast)