Solo en Sneakerfreak vissen achter het net

Promo en Johan Gielen blijken de ware visliefhebbers

De twee bands Solo en Sneakerfreak bevechten elkaar dit najaar over wie de grootse visliefhebber is. Ze schreven er zelfs liedjes over. Maar sorry guys, meet the danceboys: "Als het herfst is, word ik onrustig," zegt Promo. 's Zomers is de hardcore dj iedere woensdag met zijn hele uitrusting langs de waterkant te vinden. Trance-dj Joan Gielen praat vol liefde over zijn Koi-karpers.

Promo en Johan Gielen blijken de ware visliefhebbers

Dit najaar wordt de sfeer in de Domstad flink verziekt door een conflict tussen de muzikanten van Solo en Sneakerfreak. Wat is er aan de hand? Visliefhebber Solo kwam met een videoclip over zijn favoriete hobby bij het nummer Opportunities. Het duo presenteerde de video op een belangrijke visbeurs en haalde zelfs het populaire visprogramma Vis-TV. Nu claimt Sneakerfreak, dat later ook met een visvideo bij hun nummer Killaloe kwam, een grotere liefhebber te zijn. Inmiddels gaan de twee elkaar als een stelletje viswijven te lijf en is het aantal visdissen op het internet niet van de lucht. Nu komt er zelf een directe battle: ze gaan voor de vissen spelen. Maar vergeet de Utrechters; de echte visfans komen uit de dancehoek. Dj Johan Gielen heeft inmiddels een eigen viswinkel en importeert mooie Japanse Koi-karpers terwijl hardcoreman Promo meer een echte sportvisser is: “Als ik vis, vind ik rust en kan ik brainstormen.”

Van Sebastiaan Hoff, als muzikant bekend onder de naam Promo, is het pas sinds kort bij zijn fans bekend dat hij een echte visfreak is. Q-dance.nl maakte een filmpje aan de waterkant. Maar Hoffs vist al vijfentwintig jaar. Vroeger gooide hij eigenlijk gewoon zijn hengel met aas in het water. Nu vist hij op karpers. Sinds vier jaar is vissen zijn leven en spendeert hij duizenden euro’s aan zijn uitrusting. Een kleine opsomming: een tent met klittebandsluiting (om snel weer aan de waterkant te komen), een tentkachel, zes (prijzige) hengels, een dieptemeter, een boot met (stille) electromotor en natuurlijk een beetmelder. Hoff ligt toe: “Ik geef de laatste jaren meer geld uit aan vissen dan aan muziek.”

Dj Johan Gielen verdient inmiddels geld met zijn visliefhebberij. Hij importeert Koi-karpers en heeft een winkel in Westerhoven. Inmiddels heeft hij twee keer de wereldtitel voor Koi-karpers in Japan gewonnen. “Tussen 1995 en 1997 heb ik twee jaar in Japan gewoond. ’s Avond draaide ik en overdag had ik vaak vrij. Dan ging ik naar tempels en zag dat ze daar grote karpervijvers hadden. Ik ging vervolgens bij kwekers kijken en dacht: als ik een nieuw huis in Nederland heb, wil ik ook een karpervijver.” De prijs van Koi-karpers ligt tussen 5 euro en 50.000 euro. “Maar de echte grote kampioenen zijn nog veel duurder.”

Op het moment zit de trance-dj in Australië om te draaien. “Afgelopen week was ik nog in Japan en heb ik weer 1200 karpers door mijn handen laten gaan. Ik heb er 350 meegenomen. Over tien jaar moeten ze op hun top zijn.” Voor Gielen zijn de karpers een mooie manier om niet de hele tijd met muziek bezig te zijn. “Muziek blijft mijn grote liefde, maar ik zou het ongezond vinden om daar alleen mee bezig te zijn. Het zou zelfs heel negatief kunnen werken. Het is een goede afleiding voor mij en ik vind er mijn rust.” Mocht Gielen nu stoppen met draaien, kan hij toch leven van de inkomsten uit zijn kwekerij.

In Nederland is Hoff iedere woensdag in het riet te vinden: “Meestal begin ik rond zes uur ’s avonds en ga door tot na middernacht. Ik kom dan helemaal tot rust en kan goed nadenken en brainstormen.” Twee keer per jaar gaat hij met een groep vrienden naar een groot meer in het midden van Frankrijk: “Dan zien we anderhalve week geen douche.” Hoff is een echte sportvisser. Hij vangt de karpers, meet ze, fotografeert ze en gooit ze weer terug. “Ik heb net mijn record gebroken. De laatste die ik ving was 26,6 kilogram en was een meter lang.”

Om een betere visser te worden, leest Hoff veel: “Het is een tactische sport. De maanstand speelt een rol, maar ook de windrichting. Soms vang je de hele avond niets op één plek en kan een halve meter heel veel uitmaken.” Hoff is niet de enige hardstyle dj die vist: “Veel jongens van Third Movement vissen ook en ook Party Racer is een echte snoekvisser. Maar we hebben het er onderling niet over. Dan gaat het gewoon over zaken.” Ook dance liefhebbers zijn echte vissers. Op Partyflock is er een aparte visafdeling. Maar echt onder de indruk van het feit dat de Utrechtse singer/songwriter Solo het tot Vis-TV wist te schoppen, is zijn dance collega niet: “Dat programma is echt voor beginners. Alles wordt op een kinderachtige manier uitgelegd.” Hoff geeft de voorkeur aan specialistische dvd’s vol tips ‘n’ tricks van de grote vissers.