Sessie: Brakes in de lift van Paradiso

Eamon Hamilton: "Dat nummer is waar gebeurd"

Het gaat heel goed met de Britse band Brakes. Zo goed dat frontman Eamon Hamilton kort geleden uit British Sea Power is gestapt. In die band was hij jarenlang achter de keyboards te vinden. Twee weken terug speelde Brakes in het voorprogramma van The Killers in Amsterdam. 3VOOR12 ging daags na dat optreden terug naar Paradiso en stapte met twee bandleden en een fles wijn in de lift. En dat om twaalf uur 's ochtends.

Eamon Hamilton: "Dat nummer is waar gebeurd"

Eamon Hamilton is een geboren Canadees. Op het moment woont hij in de Britse badplaats Brighton, waar hij jaren de toetsenist van British Sea Power was. Maar door het succes van zijn eigen ‘hobby’ band Brakes, heeft hij besloten zijn oude bandmaten achter zich te laten en zich volledig te storten op Brakes. En met succes. Het nieuwe album Beatific Visions is goed ontvangen en de band toert uitgebreid door Europa in het voorprogramma van The Killers, The Editors en Belle & Sebastian. De dag na het optreden in een bomvol Paradiso in Amsterdam stapt 3VOOR12 in de lift met zanger Eamon Hamilton en gitarist Tom White.

Twee dingen vallen direct op: Hamilton toont als een reus op het podium maar blijkt in de lift een stuk kleiner te zijn. Een heel stuk kleiner. Daarnaast is het rond het middaguur en lurkt hij aan een halfvolle fles wijn. Ter voorbereiding op de sessie hebben de twee het archief van 3VOOR12 doorgeploegd, op zoek naar liftsessies. “We vonden die van CocoRosie heel cool,” zegt Hamilton. Dan stappen ze met een grote grijns de lift in. Ze hebben er zin in.

On Your Side is de rustige opener voor vandaag. Mooi voor een sessie in de lift. Vervolgens is een snelle knipoog genoeg om verder te gaan met Porcupine Or Pineapple, een kort en bondig schreeuwnummer. De microfoon klapt bijna van de camera af. Het nummer laat heel goed zien waar het bij Brakes om gaat: harde, heftige indierock waarbij de spelregels tot een minimum beperkt blijven. Brakes maken muziek die op Amerikaanse leest geschoeid is. Wellicht speelt de afkomst van Hamilton daarbij een rol.

Check het nummer Heard About Your Band en je begrijpt wat ik bedoel. Er zijn niet veel Britse band die in hun liedjes direct verwijzen naar Amerikaanse stijliconen als Sleater Kinney en Yeah Yeah Yeahs. “It’s a true story,” vertelt Hamilton na afloop. Het nummer gaat over een cokehead uit een Britse band die vlak voor een optreden van Yeah Yeah Yeahs in het oor van Hamilton tettert over drugs, muziek en slecht verdienende artiesten. “Een heel vervelende gast.” Hamilton wil ook nog wel vertellen om wie het gaat. Maar dan moet de camera wel even uit.

Check de liftsessie met Brakes in Paradiso, 17-11-2006