Noorderslagweekend pakt uit met GrunnSonic, Magic Numbers en NME-podium

Directeur heeft woord gehouden: meer externe partijen hebben invloed

Vorig jaar bevestigde Noorderslag-EuroSonic directeur Frans Vreeke dat het festival een nieuwe koers zou gaan varen. Dit jaar blijkt dat Vreeke woord heeft gehouden. Er komt een NME-podium (met Britse acts), en een speciaal Gronings podium: GrunnSonic. En: The Magic Numbers komen!

Directeur heeft woord gehouden: meer externe partijen hebben invloed

Vorig jaar zei EuroSonic-Noorderslag directeur Frans Vreeke tegen 3VOOR12: "Je kunt natuurlijk elk jaar een heel interessant festival organiseren. Maar als iedereen daarna weer gewoon naar huis gaat, hebben wij als stichting ons doel niet bereikt.” En daarom was het een extra uitdaging om flink uit te pakken. En wat blijkt nu: Op de volgende editie komt er een heus NME-podium (ja, die van de Britse poptabloid NME). Dat is niet het enige, want het weekend wordt ook nog eens uitgebreid met GrunSonic om Gronings talent een kans te geven. Programmeur Joey Ruchtie van EuroSonic-Noorderslag en Rotown sprak met 3VOOR12 tijdens Dubbel Check over de muzikale happening in Groningen, 11 t/m 13 januari 2007.

Directeur Frans Vreeke van EuroSonic-Noorderslag zei vorig jaar tegen 3VOOR12: “Wij willen Europese bands verder helpen. Door meer samen te werken met partijen die iets voor hen kunnen betekenen, vergroten we die kans. Dat die partijen in ruil daarvoor ook hun wensen op tafel leggen, vind ik niet meer dan normaal. Zolang wij de kwaliteit van het gehele programma kunnen bewaken, zie ik daar geen enkel probleem in."

Programmeur Joey Ruchtie zag zijn kans schoon om een lans te breken voor Groningse acts onder de noemer GrunnSonic. “EuroSonic-Noorderslag wordt steeds meer een internationale gelegenheid, maar de basis ligt in Groningen. Groningen heeft in het verleden ontiegelijk goede artiesten voortgebracht, maar die werden tijdens het festival een beetje ondergesneeuwd door de buitenlandse acts. We zijn trots op Groningen! Vorig jaar heeft de BBC Radio 1 alleen in Club 29 rondgehangen en alleen naar Groningse bands gekeken. Ze waren laaiend enthousiast over Propeller. Zo’n band is voor ons net zo belangrijk als buitenlandse artiesten, zoals The Magic Numbers.” Waarmee Ruchtie zich verspreekt en onbedoeld meedeelt dat laatstgenoemde band optreedt op EuroSonic-Noorderslag 2007. Goed, maar is GrunSonic het enige ‘nieuwe’ initiatief? “Er zal een zaal van het Britse tijdschrift NME komen, vermoedelijk in de Vera.”

In elk geval zullen op donderdag 11 en vrijdag 12 januari Groninger bands zich presenteren op vier locaties: De Vestibule, De Kar, Cafe Koster en Buckshot. De bands die in ieder geval onder de vlag van GrunnSonic zullen optreden zijn Flux, Krause, The Elizabeth Knowhow, Them Appels, Awkward I, Vox Von Braun, The Architect, Instil, Dhuez en Dirty Loveletters.