Luistertest C-Mon & Kypski

"DJ Shadow is wel de reden dat wij ooit instrumentale muziek zijn gaan maken"

De tijd dat Simon Akkermans en Thomas Elbers een duo vormden is lang voorbij. Want C-Mon & Kypski: is vandaag de dag een echte band met toetsen, drums, zang en draaitafels. Toch blijven samples en vinylschijven de bouwstenen van hun muziek. 3VOOR12 nam de eigen platenkoffer mee en onderwierp C-Mon & Kypski aan de 3VOOR12-luistertest.

"DJ Shadow is wel de reden dat wij ooit instrumentale muziek zijn gaan maken"

C-Mon & Kypski: het klinkt als een duo, maar het is op het derde album Where The Wild Things Are is C-Mon & Kypski uitgegroeid tot een vierkoppige hechte band. Leunde het geluid vroeger vooral op hiphop samples en breakbeats, tegenwoordig horen we een band die ook de popliedjes niet schuwt. Luister maar naar de single Bumpy Road. Robert Lagendijk ging met een tas vol platen langs bij Simon en Thomas, de spil van de band en nam ze de 3VOOR12 luistertest af.

Daarin zegt C-Mon bijvoorbeeld over Walkie Talkie van DJ Shadow: “Vette track van een vet album. Ik ben afgehaakt bij het laatste album. Laatst schreef iemand dat wij tegenwoordig meer als DJ Shadow klinken dan Shadow zelf. Ik weet niet of ik dat leuk vind. Maar hij is wel de reden dat wij ooit instrumentale muziek zijn gaan maken. Zijn muziek was een eye-opener. Ineens bleek dat je een heel verhaal kon vertellen met samples en sferen.”

En samen zeggen zij over The Gorillaz (Feel Good Inc.): “Cool! Zij maken wat ze zelf willen. Dat hoor je er aan af. En het is tof hoe ze de vocals gebruiken. Je hoeft niet een heel liedje te maken, maar kunt ook af en toe een rapje plakken en dan weer zestien maten ‘spacen’. Het is wel heel lief allemaal. Nergens worden ze kwaad of klinkt het extreem.”
“Gorillaz is best een voorbeeld. Wij hebben ook met zangers gewisseld. Zij hebben wel die Damon. Maar ja, wij hebben Jori. Die is veel beter dan die Damon.”

Luister naar de hele luistertest met C-Mon & Kypski zoals deze ook in het programma 3VOOR12FM op 3FM werd uitgezonden.