Jiggy Djé stemt tegen de zwart-wit mentaliteit

"Veel mensen die achter Pim Fortuyn aanliepen hadden het IQ van een lekke balpen"

Rapper Jiggy Djé is er nog niet helemaal uit wat hij gaat stemmen, maar wat hij niet wil is duidelijk: de heersende zwart-wit mentaliteit en de angst voor terrorisme zijn aan hem niet besteed. "Ik hoef geen pamflet in mijn brievenbus over hoe ik een terrorist moet herkennen."

"Veel mensen die achter Pim Fortuyn aanliepen hadden het IQ van een lekke balpen"

Rapper Vincent Patty alias Jiggy Djé, een van de grootste raptalenten van Nederland, woont in de meest standaard stad van Nederland: Amersfoort. Een stad met zo’n 140.000 inwoners, midden in het land. Mét zwarte scholen en integratieproblematiek, zij het niet zo extreem als in Rotterdam en Amsterdam. “Er worden hier vaak metingen gedaan als ze het gemiddelde van Nederland nodig hebben.”

Wat zijn voor Jiggy Djé de belangrijkste thema’s? “Ik vind eigenlijk juist de grote thema’s van partijen waar ik het niet mee eens ben het belangrijkst. De manier waarop bepaalde mensen spreken over blanke en zwarte scholen, zo ontzettend zwart-wit. De linkse partijen begrijpen meer van de verschillende culturen. Ik ben zelf het product van twee culturen; ik heb een blanke moeder en een zwarte vader. Ik ben goed geïntegreerd. Let een beetje op je woorden, denk ik dan, je hebt het wel over mensen, niet over producten.”

Als het CDA en de VVD hem al te ver gaan, kan Jiggy Djé moeilijk sympathie voelen voor mannen van de harde lijn, zoals Wilders, Pastors en Nawijn. “Voor mij zijn dat allemaal verkapte aftakkingen van partijen als de CD. Ik was indertijd heel bang dat de CD meer macht zou krijgen. Iemand als Wilders lijkt me nog behoorlijk intelligent, maar het gaat mij vooral om de groep mensen die hij vertegenwoordigt. Met Pim Fortuyn was het helemaal een ramp. Veel mensen die achter hem aan liepen hadden het IQ van een lekke balpen.”

Het alternatief ligt aan de linkerkant, al twijfelt Jiggy nog tussen SP en PvdA. Jan Marijnissen past het best bij hem, maar een stem op Wouter Bos heeft meer invloed. “Nu de SP het in de peilingen zo goed doet is het wel gaaf om op Jan Marijnissen te stemmen. Een partij als D66 is echt te klein om überhaupt te overwegen. Maar mijn vader is niet stemgerechtigd, dus ik houd ook rekening met wat hij graag zou willen.” Met name onderwijs noemt Jiggy als belangrijk thema, veiligheid vindt hij totaal niet belangrijk. “Ik voel me altijd veilig. En om het woord terrorisme lach ik heel hard. Ik hoef geen pamflet door de brievenbus over hoe ik een terrorist moet herkennen. Dat soort dingen werkt alleen maar averechts.”

Tot slot de onvermijdelijke vraag: wat vindt Jiggy Djé van nieuwe rapimago André Rouvoet? “Ik heb het filmpje niet gezien, maar ik vind het idee een beetje zielig. Je zou verwachten dat hij betere mensen om zich heen had om hem te adviseren.” Zelf zou hij zich niet zo snel voor een politiek karretje laten spannen. “Als ik over dat soort dingen wil rappen, doe ik dat wel gewoon in mijn tracks. Als Geert Wilders heel veel stemmen dreigt te krijgen, maak ik daar misschien wel een track over.”