Hollandse Nieuwe Circle J houdt van bier en buzuki’s

Lol maken en mensen entertainen

De Utrechtse punkrockband met folkinvloeden Circle J houdt wel van een feestje. Voor wie de jaarlijkse braderie nog wat te ver is, kan binnenkort Circle J tijdens hun binnenlandse tour raadplegen. 3VOOR12 sprak vorige week met Tom W., gitarist en bespeler van de buzuki bij Hollandse Nieuwe Circle J.

Lol maken en mensen entertainen

De Utrechtse punkrockband met folkinvloeden Circle J houdt wel van een feestje. Voor wie de jaarlijkse braderie nog wat te ver is, kan binnenkort Circle J tijdens hun binnenlandse tour raadplegen. 3VOOR12 sprak vorige week met Tom B., gitarist en bespeler van de buzuki bij Hollandse Nieuwe Circle J.

WIE OF WAT IS CIRCLE J?

“Een pretpunkfolkband uit Utrecht, lekker feesten en met een goeie deun erbij.”

HOELANG BESTAAT CIRCLE J AL?
“Sinds 2000 bestaan we al, maar we zijn sinds twee jaar bezig met een herschepping van Circle J met behulp van van folkinstrumenten. Eerst hadden we een standaard punkbezetting.”

VANWAAR DIE NAAM?
“Er gaan allerlei vage verhalen rond, niemand weet het meer precies. Ik geloof dat het een variatie was op Circle A, die A in het rondje als symbool van het anarchisme. En in de band zaten een aantal fans van Jimmy White, de snookerspeler. Maar vergeet dat allemaal maar.”

HOE VAAK OEFENEN JULLIE?
“Elke week houden we een oefensessie. In Utrecht is dat goed te doen, dB’s geeft ook ruimte om op te treden.”

HET 3VOOR12 OORDEEL: POGUES MEETS TOY DOLLS IN DE HOLLANDSE KLEI.
“Nou, prima.”

UTRECHT OF DUBLIN?
“Dublin. In Dublin vind je op elke hoek van de straat wel muziek. Maar in de band zijn een aantal mensen gehecht aan het Utrechtse. Verhuizen zit er voorlopig nog niet in.”

WHISKY DRINKEN OF MET BIER GOOIEN?
“Bier gooien! Dat verhoogt het feestgehalte. De helft drink je, de andere helft gooi je weg. Zonde? Haal je toch nieuwe!”

FOLK OF PUNK?
"Voor mij is het folk. Ik kom uit de folkhoek. Ik bespeel de buzuki, een grote mandoline die oorspronkelijk uit Griekenland komt en door Ieren en Amerikanen is doorontwikkeld. De sound is meer een mandoline dan gitaar. Een paar mensen uit de band kiezen voor punk. De meeste bandleden zijn rond de dertig en houden van Bad Religion, NOFX en Rancid.”

WAAROM SPELEN JULLIE?
“Grotendeels voor de lol, en het is echt een kick om te zien hoe mensen reageren op de muziek die je maakt. In ons geval vrij simpele biergooimuziek. We hebben ook opgetreden als support act voor The Levellers. Dat was geweldig om te doen. Voorprogramma een ondankbare taak? Nou, niet, bij The Levellers. Men stond er voor open. We zijn zelfs bedankt door The Levellers dat wij het publiek al vast hadden opgewarmd.”

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN?
“Lol maken en mensen entertainen.”

WAAROM MOET MEN CIRCLE J LIVE ZIEN SPELEN?
“Omdat mensen een goeie tijd gaan krijgen. In de eerste weken van december doen we een klein tourtje.”