Goud Graven: Arab Strap, Simian Mobile Disco en Les Rythmes Digitales

Hoofdredacteur OOR Koen Poolman duikt in archief 3VOOR12

Deze week viert Muziekkrant OOR zijn 35-jarige bestaan met een feestelijke avond in de Amsterdamse Melkweg. Daar spelen onder anderen The Wild Romance van Herman Brood en punkrocklegende The Stranglers, maar ook eigentijdse acts als Larrikin Love en de Excelsior All Stars. Vandaag neemt hoofdredacteur Koen Poolman alvast een duik in het archief van 3VOOR12, op zoek naar goud.

Hoofdredacteur OOR Koen Poolman duikt in archief 3VOOR12

Samen met Erik van den Berg voert Koen Poolman het hoofdredacteurschap bij Muziekkrant OOR. Deze week vieren zij het 35-jarige bestaan van het blad in De Melkweg in Amsterdam. Bezoekers en genodigden worden daar getrakteerd op shows van oude bekenden als The Wild Romance van Herman Brood en punkrocklegende The Stranglers. Maar er zijn ook eigentijdse acts als de Excelsior All Stars en Larrikin Love. Voor ieder wat wils dus. Poolman heeft het er maar druk mee, maar daags voor de festiviteiten vond hij toch nog de tijd om zijn persoonlijke favorieten uit het archief van 3VOOR12 te kiezen.

Les Rythmes Digitales live in Club Lek (12-5-99)
“Een live album van Les Rythmes Digitales was het allereerste dat ik via internet probeerde te downloaden. Toen had ik nog een telefoonverbinding en hield ik het na twee nummers voor gezien. Les Rythmes Digitales is een heel goede liveact binnen de dance. Stuart Price is echt een leuke jongen. Hij is de enige die ik ooit ontmoette en waarvan ik meteen dacht: dit wordt een grote ster. De kracht van Les Rythmes Digitales is dat ze iets uit de underground pakken en het behapbaar maken voor een groot publiek.”

Arab Strap live op London Calling 2003
“Dit zijn helden van mij. Ze zijn groots in hun mislukken. Het lukt ze niet om zich een houding te geven als artiest. Zelfs op het podium niet. Ik vind de teksten van Aidan Moffat briljant. Ooit deed ik een interview met hem in een Star Wars winkel in Amsterdam. Ik wist dat hij die poppen verzamelde. Toen we binnenliepen, bleek de eigenaar van de winkel hem te kennen. Aidan bleek elke zomer een keer naar die winkel te gaan. De winkelier wist niet eens dat Aidan muziek maakt. Van OOR mocht hij een Star Wars pop uitzoeken. Hij was als een kind zo blij.”

Simian - Mobile Disco
“Het mixen van indiepop en dance, zoals Simian doet in hun Mobile Disco sets spreekt mij heel sterk aan. Zelf hou ik ook niet van een hokjesgeest. Ze verbasteren ook hun eigen werk in We Are Your Friends. Ik heb twee singles van ze, maar ze zouden al hun werk van Mobile Disco op een cd’tje moeten zetten. Zelf heb ik ze nog nooit gezien, maar ik weet dat ze alles mixen: van Beach Boys tot de meest actuele dancehits. En dat botst niet.”

Aphex Twin Dj-set op Snowbombing Oostenrijk 6-4-2005
“Aphex Twin is ook een van mijn helden. Selected Ambiant Works 85-92 is een meesterwerk. Eigenlijk is hij een ontzettende druiloor en had hij daarna moeten stoppen. Maar met Windowlicker en Come To Daddy maakte hij het weer helemaal goed. Ook zijn dj-sets zijn volstrekt anarchistisch. Ik zag hem ooit op Lowlands om twee uur ’s nachts. Hij heeft zich helemaal teruggetrokken uit de publiciteit omdat hij niet kon omgaan met zijn sterrendom. Dat interesseert hem ook niet. Dat is wel zo eerlijk.”

Be Your Own Pet live op Lowlands 2006
“De leukste show van afgelopen jaar. Nou ja, het leukste kwartier welteverstaan. Het optreden zat vol energie en alles stond op tien, zoals het hoort. Hun album vond ik al oké, maar het kwartje viel pas toen ik ze zag. Echt verschrikkelijk goed.”