Fields of Rock wordt jaarlijks meerdaags festival in Biddinghuizen

Festivaldirecteur Rob Trommelen: "Camping een lang gekoesterde droom"

Metalfestival Fields of Rock heeft een nieuw onderkomen gevonden. Het festival wilde graag meerdaags worden en vond een locatie met kampeermogelijkheden in Biddinghuizen. Festivaldirecteur Rob Trommelen is verheugd: "We hebben een meerjarige intentie. Ik denk aan minimaal vijf jaar."

Festivaldirecteur Rob Trommelen: "Camping een lang gekoesterde droom"

De laatste jaren was het altijd weer afwachten voor de Nederlandse metalheads. Gingen hun festivals nu wel of niet door? Dynamo heeft inmiddels een reputatie, maar ook Fields of Rock, de nieuwste speler in het veld, ging afgelopen jaar niet door. Volgens festivaldirecteur Rob Trommelen was er het afgelopen jaar niet genoeg aanbod, maar volgend jaar zal er wél een Fields of Rock zijn. En meteen maar tweedaags. “Een lang gekoesterde droom”, vertelt Trommelen, “Voor het publiek is het veel leuker als er camping bij zit. We verwachten ook dat we in jaren waarin minder grote namen beschikbaar zijn, het festival door kunnen laten gaan.”

Precies om die reden verhuist het festival van Nijmegen naar Biddinghuizen, waar Fields of Rock op 16 en 17 juni terecht kan op het festivalterrein naast Walibi World. Op die felbegeerde locatie kan Fields of Rock terecht nu het NJOY-festival van ID&T van de baan is. “We hebben een meerjarige intentie, en die is wederzijds. Ik denk dan aan minimaal vijf jaar.” Het eerste jaar richt Trommelen zich op zo’n 25.000 bezoekers, die naar alle waarschijnlijkheid ook gewoon dagkaarten kunnen kopen. 

Ondanks de locatie wordt Fields of Rock geen Metallowlands. “We gaan ongeveer hetzelfde doen als in Nijmegen, maar dan met camping. We hebben daar veel goede reacties op gehad, dus we gaan gewoon op die fiets verder. Ook nu zullen er twee of drie podia zijn. Een open air podium, een tent en wellicht nog iets anders. Bovendien kiest Fields of Rock niet voor de underground, maar voor de grote namen, de Iron Maidens, Metallica’s en Rammsteins van deze wereld.”

Betekent een meerdaags festival nu dat Fields of Rock definitief de fakkel overneemt van het kwakkelende Dynamo Open Air? Concertorganisator Mojo heeft per slot van rekening ook bij dat festival een flinke vinger in de pap. Trommelen: “De charme van Dynamo in zijn grote dagen was dat je er voor een paar gulden naar binnen kon. Dat had een enorme internationale aantrekkingskracht, waardoor er 100.000 mensen op af kwamen. Maar zoals dat tien jaar geleden ging, kun je nu geen festival meer organiseren. De draaiboeken worden elk jaar dikker, gages zijn sky high geworden en Dynamo is internationaal niet meer uniek. Op dit moment is het erg rustig rondom Dynamo. Alle prioriteit ligt bij Fields of Rock.”

André Verhuysen van Dynamo Open Air was niet bereikbaar voor commentaar.