Exclusief interview Tom Waits

Orphans: van huis weggelopen liedjes

In een troosteloze oesterbar in Californië ontvangt Tom Waits journalisten uit de hele wereld, om hen te vertellen over zijn nieuwe album Orphans. Jaap Boots mocht op audiëntie en had een exclusief interview met een van zijn helden.

Orphans: van huis weggelopen liedjes

Op 20 november verschijnt de nieuwe Tom Waits. Orphans is een prachtig vormgegeven en gelimiteerde box met daarin 3 cd’s met in totaal 58 nummers en een 94 pagina's tellend boekwerk met vele foto’s en teksten. 32 van de songs zijn nooit eerder verschenen, de andere 26 titels verschenen eerder (soms in andere uitvoeringen) op soundtracks, compilatie-cd’s en tributes, of kwamen voort uit theaterprojecten. Er komen interpretaties voorbij van werk van The Ramones, Daniel Johnston en Leadbelly, maar ook van schrijvers als Brecht & Weil, Jack Kerouac en Charles Bukowski. Maar vooral veel werk van Tom Waits zelf natuurlijk. Soms gloednieuw, soms van een plank gehaald en afgestoft, altijd bijzonder en soms steengoed. Orphans is een goudmijn voor de ware Waits-fan.

Het materiaal loopt zeer uiteen, zowel in opname-datum, sfeer als bezetting. Het varieert van zeer gevoelige, georkestreerde liederen als ‘Bend Down The Branches’ tot eenzame piano-ballades (‘World Keeps Turning’). Maar ook in Waits’ garage opgenomen blues-stampers (‘LowDown’) en het nodige bizarre spoken word. In die laatste categorie onder andere een verhaal over het leven der insekten (‘Army Ants’) en een hilarische anekdote over het hoe en waarom van hondenvoer (‘Bullpenis’). Om al dit uiteenlopende materiaal te ordenen is ‘Orphans’ verdeeld in 3 cd’s: ‘Brawlers’ (‘brallers’, het ruige materiaal), ‘Bawlers’ (‘brullers’, het meer melancholieke en gevoelige materiaal) en ‘Bastards’ (spoken word, grappen en grollen).

3VOOR12-verslaggever Jaap Boots ging − met knikkende knieën en een cadeautje − op audiëntie bij zijn grote held, en moest daarvoor helemaal naar Californië. Naar The Little Amsterdam om precies te zijn, een aftandse oesterbar langs een verlaten landweg ten noorden van San Francisco.

Beluister het interview dat Jaap Boots had met Tom Waits.