Deuren gaan open voor Green Lizard dankzij internationale agent Deuren gaan open voor Green Lizard dankzij internationale agent

Manager Van der Werf: “Een boeker is belangrijker dan een platenmaatschappij”

Deuren gaan open voor Green Lizard dankzij internationale agent

Manager Van der Werf: “Een boeker is belangrijker dan een platenmaatschappij”

De metalrock band Green Lizard zit in Nederland aan haar plafond. En dus moest er iets gebeuren. Manager Ton van der Werf ging met de Nederlandse Mojo-boeker Jeps Salfischberger rond de tafel zitten en de pijlen werden op de grote internationale agenten gericht. Het Amerikaanse TKO hapte. En ineens staat Green Lizard wél op het grootse Sziget Festival.

Manager Van der Werf: “Een boeker is belangrijker dan een platenmaatschappij”

Na het verschijnen van de cd Las Armas Del Silencio van Green Lizard, eerder dit jaar, bleek al snel dat de metalrock band in Nederland haar plafond had bereikt. Het buitenland lonkte meer dan ooit. Eerder trok de band Europa in, maar een echt plan om de wereld te veroveren zat daar niet achter. Manager Ton van der Werf schoof met de Nederlandse Mojo-boeker van de band, Jeps Salfischberger aan tafel om een plan te verzinnen internationale agenten in de band te interesseren. Het Amerikaanse boekingsbureau TKO hapte, met als gevolg dat Green Lizard meteen op pad kan met de collega’s van Fear Factory en de koffers ook gepakt kunnen worden voor een trip naar het Hongaarse Boedapest waar het Sziget Festival -450.000 bezoekers- gehouden wordt Van der Werf roept al jaren dat het hebben van goede internationale vertegenwoordiging belangrijk is: “Als je Nederlandse muziek in het buitenland op de kaart wilt zetten, dan is het hebben van een machtige agent van belang. Kleine tourtjes in het buitenland doen is mooi, maar zo’n agent kan er voor zorgen dat je met een grote band in het voorprogramma mee kunt. Ook kunnen ze dus een plek op grote festivals regelen. Het was mij zelf nooit gelukt om Green Lizard op Sziget te laten spelen. Zij kunnen zeggen: als je Green Lizard niet neemt, krijg je Fear Factory of Il Nino ook niet. Dat Gem goed gaat in Duitsland, is natuurlijk mooi. Maar zij zullen op deze manier nooit op Rock Am Ring staan. Dat behoort nu wel tot de mogelijkheden voor Green Lizard.” “Een boeker is veel belangrijker dan een platenmaatschappij,” stelt Van der Werf. “Iedereen was verbaasd over het succes van Franz Ferdinand. De band zat immers op een klein label. Dat ze zijn doorgebroken, is te danken aan een grote boeker die zegt: als je ‘die en die’ niet neemt, krijg je ‘zus en zo’ ook niet. En dat is een eerste stapje dat we in Nederland eigenlijk nooit gehad hebben.” Van der Werf is dan ook erg blij dat het nu voor Green Lizard wel gebeurt. Belangrijk bij het besluit van TKO om met de band in zee te gaan, was dat Green Lizard volop steun krijgt van het I Scream label, dat het album wereldwijd wil uitbrengen. En dat er financiële mogelijkheden zijn in de vorm van MusicXport. Van der Werf: “Want als je voor 100 euro per avond moet spelen, kun je wel een steuntje gebreuken.” Van der Werf is zich er wel van bewust dat, nu er een machtige boeker achter de band staat, het allemaal nog niet vanzelf gaat. “Als je een goede tour in een voorprogramma hebt gedaan, moet je meteen na drie maanden terugkeren met je eigen tourtje. Je kunt niet zomaar even Europa veroveren.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12