Goud Graven: Editors, Voicst en Antony & The Johnsons

Artistiek directeur Noorderslagweekeinde Peter Smidt houdt van zwaar

De programmaring van het hele Noorderslagweekeinde wordt door een team van programmeurs gedaan. Maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij artistiek directeur Peter Smidt. Voor 3VOOR12 duikt hij in het archief van concerten en dj-sets en stelt een avondje 3VOOR12 samen. Smidt: "Het is een lastige opgave, want je moet bands gewoon in een zaal zien en niet uit je computer horen."

Artistiek directeur Noorderslagweekeinde Peter Smidt houdt van zwaar

Een kleine week voor aanvang van het Noorderslagweekeinde vliegt artistiek directeur Peter Smidt -in het dagelijkse leven werkzaam bij Stichting Conamus- van hot naar her. 'De losse eindjes aan elkaar knopen', noemt hij het zelf. Hoewel hij eindverantwoordelijk is voor de programmering van de driedaagse nieuwjaarsreceptie, is hij vooral bezig met de seminars die overdag in de Groningse Oosterpoort worden gehouden.

Een rode lijn ziet hij niet één-twee-drie in de programmering van deze editie. "Het festival wordt met het jaar eclectischer. Ook dit jaar zijn alle kanten van het spectrum vertegenwoordigd. Misschien staat er dit jaar iets meer urban, aldus Smidt. Hoewel hij er van overtuigd is dat je optredens in een zaal moet zien en niet vanaf je computer moet luisteren, stelt hij voor 3VOOR12 een ideaal avondje muziek samen: Goud graven met Peter Smidt.

1. Antony & The Johnsons live op Motel Mozaïque 2005
"Eigenlijk zou mijn nummer 1 Nick Cave op Lowlands 2005 zijn. Bij die show werd je in korte tijd door alle gemoedstoestanden heengetrokken. Het was heel intens en heel goed. Helaas staat die show niet op 3VOOR12 en dus wordt het Antony & The Johnsons. De muziek maakte meteen indruk: ik hou van droevige, weemoedige muziek. Bij het optreden zag je meteen dat het een bijzondere artiest is."

2. Editors live op Lowlands 2005
"Hoewel ze volgens mij die dag niet echt in topvorm waren, was het een heel goed optreden. Dit jaar staan ze ook op Eurosonic. Hun muziek spreekt mij heel erg aan. Het doet sterk aan de jaren 80 denken, maar is origineel genoeg om op zichzelf te staan."

3. Voicst live op Noorderslag 2005
"Afgelopen jaar sloot Voicst af in de Kleine Zaal. Ze waren geweldig en heel overtuigend. Je kon duidelijk horen dat ze een stuk verder waren dan het jaar ervoor. Voor Noorderslag is het belangrijk dat er een band op het juiste moment speelt. Je wilt natuurlijk niet dat sommige bands er altijd staan. Voicst stond er al twee keer eerder, maar in 2005 was het echt het juiste moment voor het optreden."

4. Zuco 103 live op Noorderslag 2003
"Ik weet het nog goed: ze speelden in de Kleine Zaal en het was een buitengewoon goede show. Het is niet zo dat ik een echte liefhebber van Zuid-Amerikaanse muziek ben. Ik heb een brede smaak en heb een voorkeur voor elektronische muziek en muziek die zwaar op de hand klinkt. Maar Zuco was deze avond zo overtuigend dat ik bleef kijken. Ieder jaar probeer ik zoveel mogelijk acts te zien. Aan het eind van het weekeinde zijn de zolen van mijn schoenen bijna versleten."

5. C-Mon & Kypski live op Noorderslag 2003
"Hier was ik bij. Ik vind C-Mon & Kypski een hele boeiende act. De ene keer spelen ze live en knallen van het podium af, de andere keer zijn ze heel erg zoekend. Dit jaar staan ze ook weer op Noorderslag."