Sessie: The Yearlings en Big Low in de Utrechtse schouwburg

(behind) closed doors package - grootse muziek in een kleine lift

Een beetje nerveus en extravert. Fluisterend en gillend. Stampvoetend en licht trillend. De twee artiesten die op oktober in de Utrechtse lift stapten, waren in alles elkaars tegenpolen. Op twee punten na dan: beide leverden ze bloedstollend mooie sessies af. En beide staan 6 november op het Roots Of Heaven Festival in het Haarlemse Patronaat.

(behind) closed doors package - grootse muziek in een kleine lift

Schouwburg, Utrecht, 10.00 uur: Olaf Koeneman van The Yearlings staat al klaar. Met gitaar in de hand. Hij zou misschien wat later komen, waarschuwde hij vooraf omdat hij een huis moest bezichten. "Maar dat ging heel snel, ik was zo weer buiten." Vervolgens is hij ook weer snel binnen, in de kleine lift van de Utrechtse schouwburg. Een lift met dubbele deuren, die op verschillende hoogtes openen. Koeneman lacht een beetje nerveus en is dat ook. "Die camera is zo dichtbij!" Maar doet hij zijn ogen dicht, dan is de wereld verdwenen en zit hij in zijn eigen universum. The Yearlings schrijven op dit moment hard aan het derde album, waarvan Koeneman vandaag twee nummers in flinterdunne kristalvorm speelt: breekbaar en schitterend als een sterrenhemel.

10.40: Koeneman heeft zijn spullen weer ingepakt en loopt naar buiten. Daar melden drie Belgen melden: "Hallo, ik ben Big Dan, dit is Big Maurice en d'n dieen daar noemen we Big Eddie. Moeten we hier zijn? " Ik ken Big Low, de volgende band waarmee ik een sessie doe, niet. ik weet alleen dat één van hen Dan Tuffy heet. Dus heet ik ze welkom. En wil ze naar de lift leiden. "Maar waar moet al het licht en het decor dan naar toe?" Huh???? "Wij moesten in de Blauwe Zaal zijn toch?" Zo gaat het nog een minuutje door, voor we allebei doorhebben dat we elkaar niet zoeken. Als zij hun zoektocht voortzetten, meldt mijn Dan zich: "I'm almost there." Da's waar ook, hij was een Australiër, geen Belg!

11.05: Dan Tuffy van Big Low heeft een vaal hoedje op en is klein van stuk. Daaronder een getekend gezicht. Dit keer geen als een klok klinkende westerngitaar, maar een afgeragd Spaans model. Ook heeft Dan geen draagriem, wat het spelen bemoeilijkt, maar het kijkplezier verhoogt. Dan is genoodzaakt de gitaar met allerlei trucs op zijn plaats te houden. Eentje is een licht voorover gebogen dansje... De ander is een berisping voor God. Hoe dat werkt, kun je het beste zelf zien en horen.


Op 6 november staan zowel The Yearlings als Big Low op het Roots Of Heaven Festival in het Patronaat te Haarlem. Tijdens het festival zal 3VOOR12 nog meer bands de lift inlokken voor een exclusieve sessie. Alle sessies bij elkaar zullen later op 3VOOR12TV te zien zijn in een speciale Roots Of Heaven special. Hou voor meer info hierover onze site in de gaten.