De gemeente Arnhem kocht de voormalige bioscoop Luxor in 2002 om er een heus poppodium van te maken. Als het om plannen en gemeenten gaat, is het als het bereiden van een krachtige wildsoep: ze moet lang trekken en soms duurt het langer dan je lief is alvorens het gerecht te serveren. Anderhalf jaar geleden (12 maart 2004) sprak 3VOOR12 met wethouder Cultuur Gast: “Het pand is inmiddels gekocht en architecten zijn aan het werk […]. Dat er een markt voor is, dat weten we inmiddels na onderzoek. Nu moeten we bekijken of het praktisch haalbaar is om van de oude bioscoop een popzaal te maken.”
Zelfs het 'bekijken' van de krachtige wildsoep neemt kennelijk enige tijd in beslag. Aanstaande woensdag 30 november worden pas beslissingen genomen over de invulling van Luxor. Adriaan de Regt, hoofd Cultuur Arnhem, heeft Jan-Douwe Kroeske nu ingeschakeld als adviseur. De volledige invulling van een mogelijk poppodium is in deze fase nog onduidelijk. “Je hebt een goed beleid nodig en je moet als gemeente allerlei vragen stellen; wat wordt de vorm? Ga je het uitbesteden, wordt het commercieel of laat je het vallen onder een stichting, hoe groot wil je het aanpakken? Adriaan de Regt heeft me gevraagd of ik zou willen adviseren over een mogelijk beleid,” aldus Jan-Douwe Kroeske.
Kroeske is bestuurslid van Paard van Troje in Den Haag en heeft natuurlijk zijn grootste bekendheid verworven als programmamaker voor Kink FM en de VARA. Daarnaast is hij eigenaar van mediaproductiebedrijf Double 2. “Het is de bedoeling dat Luxor Arnhem zo snel mogelijk zelf alle plannen uitvoert, dat er een goede organisatie ontstaat met een heldere structuur. Daarna hoop ik dat mijn functie overbodig zal zijn. Op dit moment kan ik verder nog niets zeggen over de positie van Luxor als popzaal, bijvoorbeeld hoe het zich zou verhouden tot andere podia. Aanstaande woensdag worden pas besluiten genomen, en daarna weten we meer.” Kroeske meent dat zijn werkzaamheden als bestuurslid van het Paard van Troje niet zou botsen met eventuele belangen voor Luxor.
Luxor heeft niet de meest consistente loopbaan als popzaal. In het verleden was er sprake van een nogal opmerkelijke programmering. Van Therapy? naar Van Halen tot Mothers Finest naar Venice. Begin jaren ’90 is Luxor bekend vanwege haar R’n’B feesten. De Houseparty’s in Luxor werden in de loop van de jaren '90 steeds drukker bezocht. Met name de Ten to Ten-party’s waren berucht: van tien uur ‘s avonds tot tien uur ‘s ochtends werd flink gefeest in Luxor. Eind jaren ’90 gaat het steeds slechter met Luxor, niet alleen vanwege problemen met vergunningen of financiële zaken. Er wordt zelfs gerept van een ‘agressiecultuur’ binnen Luxor als uitgaansgelegenheid. Na twee schietincidenten (waarbij overigens geen dodelijke slachtoffers vielen) werd op 1 december 1999 het Luxor Theater definitief gesloten. Kort daarna werd Luxor BV failliet verklaard.
Jan-Douwe Kroeske hoopt dat hij mee kan helpen aan de totstandkoming van een vernieuwde Luxor. Dat niet iedereen op zijn komst zit te wachten, blijkt uit de column van Alex Van der Hulst van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen: “Het lijkt op een gevalletje van de lamme die de blinde leidt. Jan Douwe Kroeske, dat is die man op de loonlijst van de Essent Awards. De man die in een ver verleden een televisieprogramma over muziek presenteerde. De man die op alle stations is uitgerangeerd. De man met nauwelijks enige managementervaring. De man die de twijfelachtige eer had dat er een nummer aan hem werd gewijd met de titel 'Jan Douwe zal ik je bek verbouwe?”
Kroeske voelt zich niet geroepen om hierop te reageren: “Wat moet ik hier op zeggen? In een column mag iemand zeggen wat hij wil. Ik vind dat dit niks met mij als adviseur van Luxor te maken heeft, dit gaat om mij als persoon. Iedereen mag van mij vinden wat hij wil. Maar met mijn functie bij Luxor heeft het niks te maken.”
Jan Douwe Kroeske adviseert Arnhem over poppodium Luxor Arnhem
2 Meter Sessie-icoon welkom in het Geldersch Landschap
Begin jaren '80 stond het voormalige bioscooptheater Luxor in Arnhem op de slooplijst. In 1984 werd het aangekocht en verbouwd tot popzaal. Aan het begin van de jaren ’90 werd het een walhalla voor R’n’b, de jaren erna was de plek populair vanwege haar houseparties. Daarna ontstonden flinke problemen, waaronder een schietincident. In 1999 werd Luxor definitief gesloten. Nu heeft Arnhem weer plannen met de zaal.