De Avonden special: Encre

Engels is onzin

De Franse band Encre is een project van jonge muzikant Yann Tambour uit Parijs. Er verscheen een titelloze debuut-cd op het
eveneens Franse label Clapping Music, waarop de band is te horen met oorspronkelijke, huisgemaakte postrock. Tambour zelf is daarbij te horen met Franstalige, dichterlijke voordracht: "Zingen in Frans lukt niet. Maar ik ga het niet in het Engels doen."

Engels is onzin

Tambour, die na een studie in Londen zelf uitzonderlijk goed Engels spreekt, heeft een heel eigen verklaring voor Franse bands, die in het Engels zingen: "Ze koesteren de onverstaanbaarheid, verschuilen zich achter een taal die niet daadwerkelijk tot hen doordringt.En ze denken er zo internationaal beter mee wegkomen. Maar goede muziek is niet taalgebonden." Tambour kwam naar Nederland met Encre als volwaardige, vijfkoppige band, maar maakte met behulp van sampler en computer de debuut-cd in zijn eentje. Als bakermat voor de muziek van Encre ziet hij de Canadeze band Labradford en het radicaal geprogrammeerde 'Festival of Drifting' dat die band eerder in Londen samenstelde. (JH) Luister naar het gesprek dat Jan Hiddink met Yann Tambour voerde, alsook de sessie-opnamen van Encre.