Cilvaringz regelt tour voor RZA

...en studeert daarop af

Volgende maand komt Wu-Tang Clan kopstuk RZA naar Europa. De toer is geboekt door niemand minder dan Cilvaringz. Cilvaringz? Ja, Cilvaringz, ofwel Tarik Azoucara student aan de Tilburgse rockacademie en Nederlands enige echte Wu-lid. Want terwijl zijn eigen cd-opnames al jaren op de plank liggen, boekte hij de hele tour voor RZA: als afstudeerproject.

...en studeert daarop af

Ooit was Tarik Acouzara, beter bekend als Cilvaringz, het eerste en enige Nederlandse Wu-Tang lid. Hij nam zelfs een album met de rapclan op in Amerika. Toen werd het stil rond de rockacademiestudent. Nu gaat hij op toer met RZA. Sterker nog: hij heeft de hele toer georganiseerd als afstudeerproject.

De tour die volgende maand begint brengt RZA langs België, Nederland, Zweden, Duitsland, Italië maar ook Budapest, Praag en Sofia. "Vooral die show in Sofia wordt heel speciaal. Dat wordt de eerste hiphop show die ze daar gaan zien: 4000 mensen die nog nooit een hiphop show hebben gezien. Even later gaan we naar Australië, China, Japan en Maleisië", aldus Azoucara, die de hele reeks concerten heeft geboekt. "Ik ben student aan de rockacademie in Tilburg en het opzetten van deze hele toer is mijn afstudeerproject. Na afloop schrijf ik er een verslag over".

Toch doet rapper Cilvaringz al dit werk niet alleen voor een goed cijfer op school. "Ik krijg 10% van de opbrengst van de shows. De rest is voor RZA. Daarnaast doe ik zelf het voorprogramma en zal ik naast RZA zitten bij alle interviews ", al dus de rapper. Goeie publiciteit dus. En dat kan de Nederlander wel gebruiken, want zijn eigen cd, die hij in New York en Ohio opnam met hulp van diverse Wu-Tang leden ligt nog altijd niet in de winkel. "Bij Wu-Tang gaat alles ongelofelijk ongeorganiseerd. Je moet zelf je kansen creëren. Anders lukt het niet. 90% van alle rappers zou op zijn luie reet gaan zitten afwachten. Ik ben zo niet en onderneem zelf actie".

Azoucara financierde de helft van zijn cd-opnames uit eigen zak. Hij is dan ook niet bang dat RZA of iemand van Wu-Tang aanspraak zal maken op de rechten van de tapes: "RZA heeft zoveel geld dat hij zich niet druk zal maken om mijn opnames. Hij heeft toen mij geholpen, door deze toer te organiseren help ik hem."

Om zijn eigen cd uit te brengen moet de Nederlander, naar eigen zeggen, 'nog shoppen bij de platenmaatschappijen'. Hij wil in ieder land de plaat licenceren voor een 'flat fee'. Een maatschappij zal tussen de 20 en 50.000 euro moeten neertellen om zo'n licencie te bemachtigen: "Als je het in 18 landen kunt slijten kun je je winst wel uittellen". Om het shoppen wat eenvoudiger te maken wil Azoucara een dvd uitbrengen van de komende toer. "Geen show laten zien, maar gewoon veel info en fun-stuff."

Om die dvd te realiseren neemt Azoucara, naast zijn crew en dj, een cameraman mee. "RZA neemt 4 mensen mee. Dus in totaal zijn we met zo'n 12 man."

Rockacademie-student Azoucara weet nog niet welk deel van de business hij het leukst vindt: "Eerst vond ik shows boeken saai, maar dat ben ik nu wel heel leuk gaan vinden. Maar mijn hart ligt toch meer bij het zakelijke deel denk ik. Maar artiest-zijn is misschien wel het allerleukst, maar dat wil ik niet altijd blijven doen".