3VOOR12 TV nu ook te zien via UPC digital

Alternatieve popzender in het basispakket

Vanaf vandaag is 3VOOR12 TV niet alleen op internet te zien maar ook op de 'echte' televisie. Voor abonnees van UPC digital zit de alternatieve popzender in het basispakket. Op het themakanaal kun je naast clips ook live-opnames uit het eigen archief en de Club3VOOR12 uitzending van 3FM bekijken. Op 17 december is er weer een avondvullende uitzending met talkshows, optredens en minidocumentaires.

Alternatieve popzender in het basispakket

VPRO's 3VOOR12 TV is sinds 1 december te zien via het digitale kabelnetwerk UPC Digital. Het popkanaal is opgericht om het gat te vullen dat andere muziekzenders laten vallen. Zogenoemde alternatieve muziek heeft steeds minder ruimte op de reguliere muziekzenders. Via 3VOOR12 TV zullen talkshows, documentaires, concerten, festivals en de beste nieuwe en vernieuwende muziekclips te zien zijn. Het alternatieve popkanaal ging op 15 mei 2003 van start en was sinds die datum al via internet en het superbreedbandige First Mile TV te ontvangen. De zender is een van de manieren waarop de VPRO onder de aandacht besteedt aan popmuziek. Ook op internet en 3FM is 3VOOR12 actief.

Naast het belang dat de VPRO hecht aan alternatieve popmuziek, zijn er nog twee belangrijke aspecten aan 3VOOR12 TV voor de omroep. Aan de ene kant is het een proef om uit te vinden hoe aanvullend op het bestaande programma-aanbod met relatief eenvoudige middelen een themakanaal kan worden opgezet dat waardevol is voor een bepaalde doelgroep. Aan de andere kant biedt doorgifte via UPC Digital de VPRO een langdurig platform om te experimenteren met interactieve televisie. In het verleden zijn er eenmalige proeven geweest met onder meer de Nationale Wetenschaps Quiz. Zulke incidentele experimenten zijn relatief duur en geven geen mogelijkheid tot schaven en bijstellen van formules. Een permanent kanaal biedt kansen om over een langere periode uit te vinden welke vormen van interactiviteit wel en welke niet aanslaan bij het publiek.

Vanwege het onderzoekende karakter van 3VOOR12 TV zal de zender in de loop van 2004 langzaam uitbreiden en beetje bij beetje nieuwe elementen en programma's introduceren. Op de planning staan specialistische programma's, interactieve tv-elementen en de integratie van tv met website.

NB: Digitale kabel maakt het mogelijk om kanalen achter de decoder te plaatsen zoals gebeurt bij o.a. sommige voetbal- en filmkanalen, zodat ze alleen te zien zijn na extra betaling. Dat is bij 3VOOR12 TV ook het geval. 3VOOR12 zit in het zogenaamde Extra Channel Pack (á 2 Euro per maand extra).

---------

'Doordraai' is de naam waaronder 3VOOR12 vrijwel continu nieuwe en vernieuwende clips laat zien, alsmede concert-opnamen. Verder ziet de programmering er in december aldus uit.

3 dec:
22.00 - 01.00: Club 3VOOR12; live uit Desmet in Amsterdam, met op het prodium de Kift, Sergeant Petter, Satelite 7 . Presentatie Jaap Boots.

10 dec
22.00 - 01.00: Club 3VOOR12; live uit Desmet in Amsterdam, met op het prodium Heideroosjes, Scram C Baby en Kevin Blechdom. Presentatie Jaap Boots.

17 dec
19.00 - 20.00: De Gevestige Orde; popdeskundigen bediscussieren geanimeerd de actualiteit. Presentatie Leonieke Daalder en Gerard Walhof.
20.00 - 20.40: In Concert; hoogtepunten uit het VPRO-archief.
20.40 - 21.40: Afzien?! Actuele clips de hemel ingeprezen of de grond in geboord. Presentatie Giel Beelen.
21.40 - 22.00: Hangplek; scenereports.
22.00 - 01.00: Club 3VOOR12 Awards; live uit Desmet in Amsterdam, de feestelijke bekendmaking van de beste en slechtste podiumprestaties van 2003. Presentatie Jaap Boots.

24 dec
20.00 - 01.00: Song van het Jaar 2003; live uit Desmet in Amsterdam. Een jaarlijkse traditie: luisteraars, lezers en kijkers kiezen hun favoriete nummers van 2003. In een 5 uur durend programma telt presentator Jaap Boots af, natuurlijk afgewisseld met live muziek in de studio.