Valtifest failliet verklaard: ‘De organisator is een ordinaire oplichter’

Amsterdams festival bestaat dit jaar tien jaar

Het Amsterdamse festival Valtifest – dat in september zijn tiende editie beleeft – is gisterochtend door de rechtbank failliet verklaard. Het is nog onduidelijk of Valtifest 2017 door kan gaan, de curator L. Rijzewijk is met diverse partijen bezig om te kijken of er een doorstart mogelijk is. Op de website van het festival is te lezen dat er inmiddels zo'n 3000 kaarten voor het festival zijn verkocht, en ze zo snel mogelijk duidelijkheid willen verschaffen hoe het verder gaat. 

Directeur en oprichter Peter van der Meulen is onbereikbaar voor commentaar. ’Die man is een ordinaire oplichter’, zegt een van de schuldeisers die een rechtszaak aanspande over Van der Meulen. ‘Ik wacht al sinds 2015 op geld van die idioot. Telkens weer liet hij niets horen of zei hij: ik wacht nog op geld van de belasting. Ik had er geen moeite mee gehad als hij niet kon betalen, maar hij was de boel gewoon aan het belazeren. Het moet in totaal om tonnen gaan. Dat kun je niet maken tegenover de mensen. Het is maar goed dat-ie failliet is, ik hoop dat ik mensen kan waarschuwen: ga niet met die man in zee.’ 

Het festival kampte al lange tijd met betalingsachterstanden. In januari zouden 40 van de 60 artiesten nog op geld wachten van Valtifest 2016, schreef Het Parool. In november 2016 was curator Vermeulen.Ulutuz door Meubel Stukken ingeschakeld om een crediteurenakkoord te sluiten met de gedupeerden. Het bedrijf heeft die opdracht na inzage van de boeken teruggegeven, omdat voor de gewenste constructie niet genoeg geld in kas bleek te zijn. 

Joost van Bellen – die een tijd 'het gezicht' van Valtifest was – reageerde vanochtend in een uitgebreide Facebook-post op het nieuws.

Organisator Meubel Stukken kwam begin dit jaar al in opspraak door partybootfestival Ship Happens, dat in 2016 zou plaatsvinden maar al twee keer een jaar naar achteren is geschoven, terwijl Van der Meulen bleef volhouden dat het festival nog zal doorgaan. Mensen die hun aanbetaling terugvroegen wachten nog altijd op hun geld.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12