BKS17: Het fenomenale drumlab van Soulwax

Deze Belgen zitten vol in hun momentum

Vorig jaar experimenteerde Soulwax voor het eerst met drie drummers. Nu kunnen we al zeggen dat deze keus geweldig heeft uitgepakt. Maar er is meer wat de afgelopen jaren heeft geleid tot de waanzinnige show die Soulwax vanavond op Best Kept Secret geeft. Ze houden zich ook niet in, want de Dewaele-broers hebben hun complete studio meegenomen. De drummers staan links, rechts en achter verdeeld, elk in een eigen kubus met enkele open wanden. In het midden staat de rest van de band waaronder Stephen en David die met een compleet lab voor hun neus de boel live aan elkaar mixen. De blouses zijn net zo wit als de lichten die fel over het podium schijnen.

De set begint vol met ‘Do You Want To Get Into Trouble?’ en vanaf dat moment levert Soulwax constant, onophoudelijk nieuwe prikkels. Shots van vaak maar een halve of hele minuut. Het materiaal bestaat voornamelijk uit het dit jaar verschenen DEEWEE en de essential mix voor BBC 6 van mei met louter nieuw materiaal waarvoor ze zich weken hebben opgesloten. Dit alles laat zich, aangevuld met de jarenlange 2manydjs-ervaring, omtoveren tot een uur waarin de band vol in het momentum zit.

De discobas rolt dansbaar door maar het zwaartepunt ligt, zoals op DEEWEE al bleek, bij de percussie. Soulwax heeft onder andere Igor Cavalera (die van Sepultura inderdaad) in de gelederen die tijdens een compacte solo nog even zo razendsnel en -strak ramt dat hij elke drumcomputer met pensioen stuurt. Telkens, in een hoog tempo, komt Soulwax weer met een nieuwe rake impuls. Met heldere electronica of de drie drummers die elkaars roffel opeens vloeiend overnemen. Het ging maar door, het hield maar niet op.

HET MOMENT
Okee, het hield wel op. Het concept, dat visueel helemaal af is inclusief glimmend hoofd van de DEEWEE-albumhoes, ging er met een knal uit. Het explosief gespeelde ‘NY Excuse’ werd dertien jaar na het verschijnen hard meegezongen door een dolgedraaid publiek. De tent steeg vanavond een uur lang op.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12