3voor12 Utrecht

Het Verzetje, een avond over creatieve plekken, broedplaatsen en rafelranden in Utrecht

“Samen mooie dingen maken”

“Samen mooie dingen maken”. Dat is wat Echo van Tivoli initiatiefnemer Casper Broekaart ambieert voor de stad en de creatieve makers die daarin actief zijn. Broekaart vertelt dit op donderdag 13 juni tijdens Het Verzetje, een avond die draait om de vraag wat het belang is van creatieve plekken, broedplaatsen en rafelranden voor de culturele identiteit van Utrecht.

Het Verzetje vindt plaats in het Filmcafé, gevestigd in het CAB-gebouw. Een treffend voorbeeld van de creatieve plekken waar deze avond over gaat. Tijdens de avond gaat tevens BEZET in première, de korte film die Jefta Varwijk heeft gemaakt over Tivoli Oudegracht. Varwijk heeft niet voor de documentaire-vorm gekozen maar hanteert een meer vrije, associatieve stijl, waarin oude en nieuwe beelden door elkaar lopen en het gebouw de hoofdrol speelt. Indrukwekkend zijn de beelden van een ME-er op politiepaard en een politiehond in het lege pand aan de Oudegracht. De muziek van Joram Kroon past goed bij de donkere beelden. In het interview na afloop legt Varwijk uit dat hij vooral een gevoel wilde overbrengen, dat hij daarom heeft geprobeerd om het gebouw als persoon neer te zetten. De film leidt ook tot nieuwe verhalen over de oude Tivoli van bezoekers, die zowel uit jonge makers als uit oudere Utrechters bestaan die zelf nog bij de kraking aanwezig waren.

Het Verzet-thema loopt als een rode draad door de avond. De initiatiefnemers hebben verschillende stickers laten maken met titels als Verzet, Anti en Consu meer meer meer. Rond elke sticker draagt Coen Cornelis een aantal gedichten voor en speelt Broekaart onder de naam Feitenfabriek een aantal liedjes.

Het hart van de avond bestaat uit een essay van Harm Lambers (o.a. Theater Kikker) en gesprekken met vier personen uit de Utrechtse creatieve sector: Coby de Vos (Het Huis, Standplaats), Tim Schouten (jonge maker), Robert Kouijzer (productiehuis De Coöperatie) en Saskia Kluitmans van de afdeling Culturele Zaken van de gemeente Utrecht. De begrippen die vaak terugkomen en daarom blijven hangen zijn ‘collectivisme’ en ‘organiseer jezelf’. Verbind je met andere makers en neem initiatief is één van de boodschappen.

In het Filmcafé is ook een expositie te zien van fotografe Maan Limburg, die een verlaten Kytopia fotografeerde op de laatste dag voordat het weer werd overgedragen aan de gemeente. En een verhaal dat mede draait om de rol van Tivoli Oudegracht kan niet zonder muziek. Na de praatjes en gedichten zijn er optredens van PAX the humanoid en FFOOSS. De avond wordt afgesloten met een DJ-set van DJ DNA.

Gezien: Echo van Tivoli: Het Verzetje, donderdag 13 juni 2019 @ Filmcafé, Utrecht

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12