Nederlandse hiphopcultuur in de spotlight in nieuwe docuserie van de VPRO

Sacha Vermeulen en Ivan Barbosa slaan handen ineen voor Hiphop: Made in NL

Hiphop is niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld. Ook in Nederland niet. Van de legendarische hiphop radioshow Dutch Masters tot de podcast Rookworst, de muziek van Postmen tot Ronnie Flex. De creativiteit van multikunstenaar Piet Parra en fashionlabels zoals Daily Paper en Patta.De nieuwe documentaireserie Hiphop: Made in NL laat op eclectische en nauwgezette manier de impact van de hiphopcultuur op de Nederlandse maatschappij, vice versa, zien. De serie is in 2025 te zien op NPO 3.

In Hiphop: Made in NL wordt het verhaal van iconische grondleggers en progressieve nieuwkomers en artiesten verteld, zoals zij de Nederlandse hiphopcultuur hebben geleefd en beleefd. Onder regie van Sacha Vermeulen en Ivan Barbosa wordt de geschiedenis en de invloed van Nederlandse hiphop op onze huidige maatschappij weergegeven en wordt de sociaal-culturele context getoond van Nederlandse hiphopcultuur. Hiphop is de afgelopen decennia hét expressiemiddel geworden voor een jonge generatie en heeft zich ontwikkeld tot de meest dominante jeugdcultuur van nu.

De serie laat zien hoe hiphop vanuit het underground circuit uitgroeide tot een landelijke stem voor verandering en empowerment in de muziek maar ook in de kunst, de mode en de beeldcultuur. Het is een lifestyle. Het is do-it-yourself. Hiphop: Made in NL is een eerbetoon aan de kracht van hiphop in Nederland.

Sacha Vermeulen maakte twee intieme documentaires over Ronnie Flex (VPRO) en regisseerde de prijswinnende 3-delige documentaireserie 30 Jaar Dutch Dance (VPRO). Ze was de eindredacteur voor de thema-avond BLM, een jaar later (VPRO), en de documentaireserie Homerun Curaçao (Omroep ZWART). Ivan Barbosa heeft naam gemaakt met zijn korte film Cabo, de documentaire Free Kempi en de met een Edison Award Award bekroonde muziek video We zijn er van Typhoon. Onlangs heeft Ivan een Gouden Kalf gewonnen voor de dramaserie Santos (BNNVARA) over de Rotterdamse onderwereld, die hij samen met Giancarlo Sanchez heeft geregisseerd.

‘De Nederlandse hiphop is zoveel meer dan alleen maar rappen, het is een cultuur op zich en de meest invloedrijke, creatieve en spraakmakende muziekstroming ooit. Dat verdient een monumentale serie', aldus Sacha en Ivan.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12