Jules Deelder op 75-jarige leeftijd overleden
Rotterdams icoon maakte furore met no-nonsense poëzie en jazz
Na een kort ziekbed is Jules Deelder overleden. De Rotterdamse schrijver, dichter en muzikant werd - naar verluidt tot zijn eigen verbazing - 75. Deelder stond vooral bekend om zijn no-nonsense poëzie, die vaak bestond uit korte zinnen vol Engelse uitdrukkingen, uitgesproken in dik Rotterdams accent. Hij liet zich inspireren door punkdichters als John Cooper Clarke, Alan Ginsberg en Jack Kerouac. Al op 11-jarige leeftijd schreef Deelder, die in 1944 geboren werd, zijn eerste gedicht: 'Hoort, men werpt een atoombom.'
Naast dichter was Deelder ook jazzliefhebber en -drummer. Als oprichter van het Nieuw Vormgevend Gezelschap organiseerde hij al vanaf 1963 pöezie- en jazzbijeenkomsten. Later richtte Deelder met muzikant Peter Snoei het Schlagergezelschap van de Hyacinth op, dat in 1968 zijn eerste single 'We Were As Happy As My Uncle Ray' uitbracht. In deze eeuw was Deelder, inmiddels uitgegroeid tot een BN'er, vooral een van de voornaamste beschermheren van de Nederlandse jazz. Met zijn compilatieserie 'Deelder Draait' verzamelde hij de favoriete platen uit zijn eigen collectie.
Toch bleef Deelder ook altijd op het podium staan. Hij trad op met de Deeldeliers, werkte samen met New Cool Collective, dat zijn teksten voorzag van arrangementen, en speelde dit jaar nog vier shows tijdens Record Store Day. Deelder, immer in stijlvol zwart gekleed, stond ook bekend als de nachtburgemeester van Rotterdam. Onder die eretitel zette hij zich in voor het avond- en nachtleven van de havenstad.
Met dit gedicht van Deelder staat de familie van de Rotterdammer vandaag stil bij zijn overlijden:
'Zijn gaan is
een komen
Zijn komen
een gaan
Hij houdt niet
van zitten
Hij blijft
liever staan
Zichzelf
en de wereld
een raadsel.'
Kijk hiernaast de documentaire die Holland Doc in 2013 maakte over Jules Deelder.