Jules Deelder op 75-jarige leeftijd overleden

Rotterdams icoon maakte furore met no-nonsense poëzie en jazz

Na een kort ziekbed is Jules Deelder overleden. De Rotterdamse schrijver, dichter en muzikant werd - naar verluidt tot zijn eigen verbazing - 75. Deelder stond vooral bekend om zijn no-nonsense poëzie, die vaak bestond uit korte zinnen vol Engelse uitdrukkingen, uitgesproken in dik Rotterdams accent. Hij liet zich inspireren door punkdichters als John Cooper Clarke, Alan Ginsberg en Jack Kerouac. Al op 11-jarige leeftijd schreef Deelder, die in 1944 geboren werd, zijn eerste gedicht: 'Hoort, men werpt een atoombom.'

Naast dichter was Deelder ook jazzliefhebber en -drummer. Als oprichter van het Nieuw Vormgevend Gezelschap organiseerde hij al vanaf 1963 pöezie- en jazzbijeenkomsten. Later richtte Deelder met muzikant Peter Snoei het Schlagergezelschap van de Hyacinth op, dat in 1968 zijn eerste single 'We Were As Happy As My Uncle Ray' uitbracht. In deze eeuw was Deelder, inmiddels uitgegroeid tot een BN'er, vooral een van de voornaamste beschermheren van de Nederlandse jazz. Met zijn compilatieserie 'Deelder Draait' verzamelde hij de favoriete platen uit zijn eigen collectie. 

Toch bleef Deelder ook altijd op het podium staan. Hij trad op met de Deeldeliers, werkte samen met New Cool Collective, dat zijn teksten voorzag van arrangementen, en speelde dit jaar nog vier shows tijdens Record Store Day. Deelder, immer in stijlvol zwart gekleed, stond ook bekend als de nachtburgemeester van Rotterdam. Onder die eretitel zette hij zich in voor het avond- en nachtleven van de havenstad. 

Met dit gedicht van Deelder staat de familie van de Rotterdammer vandaag stil bij zijn overlijden:

'Zijn gaan is

een komen

Zijn komen

een gaan

Hij houdt niet

van zitten

Hij blijft

liever staan

Zichzelf

en de wereld

een raadsel.'

Kijk hiernaast de documentaire die Holland Doc in 2013 maakte over Jules Deelder.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12