3voor12 Rotterdam

Jasper Willems schrijft boek over Rotterdamse underground muziekscene

Voordekunst campagne gestart voor de Engelstalige verzameling persoonlijke verhalen van de muziekjournalist. Over ontmoetingen en ontdekkingen van bands als Rats on Rafts, Lewsberg en The Sweet Release of Death

'Er is geen Nederlandse stad die op het gebied van alternatieve muziek zo bloeit als Rotterdam.' Muziekjournalist Jasper Willems heeft een boek geschreven over de Rotterdamse underground muziekscene, waarvoor je kan doneren via de voordekunst campagne. Hij werkt daarbij samen met platform Front dat mooie verhalen publiceert over muziek. Het boek zal Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony gaan heten en is een Engelstalige verzameling persoonlijke verhalen uit de tien jaar die Willems doorbracht in de Rotterdamse underground. Het gaat over de Rotterdamse underground scene met bands als Rats On RaftsLewsberg, Iguana Death Cult en The Sweet Release of Death die nationaal en internationaal lof oogsten. Ze hebben de eerste stappen gezet in broed- en ontmoetingsplaatsen als RoodkapjeRotown en WORM. De afgelopen tijd heeft Jasper al enkele voorproefjes gepubliceerd. Het belooft een boek te worden dat je zo uitleest, enthousiast maakt over de beschreven muziek en de persoonlijke achtergrond van mensen uit de Rotterdamse underground scene.

'“Ik heb lang getwijfeld om dit verhaal te vertellen, vooral omdat ik zelf geen oorspronkelijke Rotterdammer ben", licht Willems toe. "Dat is precies de strekking achter de subtitel: an outsider’s testimony. Ik wil het narratief rondom de lokale muziekscene namelijk niet claimen. Het boek biedt slechts een persoonlijke glimp van een veel groter beeld. Deels hoop ik dat de lezer mijn pure onwetendheid ervaart als een soort verwondering. Ik wilde vooral een boek schrijven dat gewoon heel entertaining is, het soort boek dat je in een klap uitleest op de wc, bij wijze van spreken. Als de lezer door Rotterdam Goddamn de artiesten dieper leert waarderen dan denk ik: goed zo. Dat was de helemaal de bedoeling.' 

Rotterdam Goddamn: An Outsider’s Testimony is het eerste boek van Jasper Willems. Het is ook het eerste boek dat via Front verschijnt.

Het boek verschijnt naar verwachting eind 2020. Het geld dat met deze campagne wordt opgehaald, komt ten goede aan de drukkosten van het boek, maar ook aan de betrokken vormgevers en de rechthebbenden van gebruikte foto’s. 

Meer weten over Front? Volg Front op FacebookInstagram of Twitter.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12