DTRH17: Maggie Rogers ontstijgt haar YouTube-hit

Pharrell mag trots zijn op zijn ontdekking

Maggie Rogers staat hier dankzij één ding. In een YouTube-video zien we hoe de muziekstudente haar liedje “Alaska” aan superproducer Pharrell laat horen. Hij is er stil van. “Dit is nergens mee te vergelijken.” Een behoorlijk compliment van zo'n megaster, en dus gingen de video en Rogers' liedje de wereld over. Dat is voor een festivalshow best een gevaarlijk uitgangspunt. Mensen kennen je van één liedje, een liedje waarmee je Pharrell overdonderde bovendien. Maak die hype maar eens waar.

Dat Maggie Rogers van plan is om zichzelf te bewijzen, zie je direct als ze het podium op loopt. Waarom zou je anders zo'n mal ruimtepak aantrekken? De zilveren slierten die langs haar lijf bungelen zijn gemaakt om mee te dansen. Als ze de verwachtingen omlaag had willen schroeven, had ze wel een spijkerbroek aangetrokken.

Haar liedjes zitten tussen Lorde en Lykke Li in: sentimentele pop-anthems met 80's invloeden en midtempo dancebeats. Maar in tegenstelling tot die twee zangeressen zit in Rogers geen greintje somberheid. Ze springt, ze vliegt, ze danst. Geen gladde choreografie, maar zoals je zelf in je slaapkamer danst als je je favoriete plaat opzet.

Tussen de liedjes door komt ze groener over dan haar uitgelaten performance doet vermoeden. “Dit nummer schreef ik in mijn eerste jaar op de universiteit,” zegt ze. “Dit is pas mijn derde festivalshow!” Ze vertelt het met oprecht enthousiasme, ontroering en lichte zenuwen.

Niet alle liedjes zijn even memorabel als die ene hit, maar er zit eigenlijk geen slechte tussen. En die combinatie van uitbundigheid en een beetje awkwardness maken van Maggie Rogers iemand van wie je graag fan wilt worden.

HET MOMENT:
Aan het einde van de set doet Maggie dan eindelijk het liedje waardoor ze hier staat. “Alaska” is een mooie, ijskoude popsong. Terwijl ze het aankondigt is ze zichtbaar overrompeld door de volle tent en de warme ontvangst. Verschijnt daar nou een traan? Van ontroering? Opluchting? Hoe het ook zij, dan heeft Maggie Rogers zichzelf al lang bewezen.

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestreamalle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12