DTRH17: Temples wil harder, maar blijft halfzacht

Psychedelica-light met een homeopathisch drupje Led Zeppelin

Het Britse Temples mocht hun psychedelische jaren 70 pop al vaker over de Nederlandse festivalweides verspreiden. Er veranderde nooit veel: telkens zagen we gladde gitaarliedjes met psychedelica van het voorzichtigste soort. Zouden ze vandaag verrassen of blijft het bij kabbelen?

Opener “All Join In” is in elk geval spannender dan we Temples ooit zagen. Met donderende drums, joelende synths en af en toe een lekker scheef akkoordje wordt duidelijk dat Temples tracht een epischer weg in te slaan. Dat past beter bij die extravagante looks: frontman James Bagshaw is precies Marc Bolan met krullenbos en glitterjasje, de rest van de band had zo mee kunnen doen aan de Willem Ruis Show. Toch blijft het akelig stijf.

Die slag richting harder werk blijft terugkomen in de set. Aan de invloedencocktail van The Byrds, The Beatles en The Monkees is een drupje Led Zeppelin toegevoegd. Dat is niet vies, maar het is te subtiel om echt het verschil te maken. Een waterig, homeopatisch mengsel. Dat wordt andermaal duidelijk in een langdurig groove-intermezzo. Wat een waanzinnig, meeslepend freakmoment moet zijn, is in werkelijkheid gladjes, ongeïnspireerd en gewoon saai. Zonde, want op de momenten dat het werkt is dit nieuwe, hardere Temples een stuk boeiender. Slecht zijn ze nooit geweest, en nu nog niet, maar ze komen ook niet verder dan doorsnee.

Daarnaast vertaalt die verstevigde ritmesectie zich niet in vuurwerk op het podium. Temples lijkt afwezig, een beetje ongeïnteresseerd zelfs, en slaat daarmee een enorme kloof tussen podium en publiek. Dat knikt zachtjes mee, applaudisseert beleefd en blijft tot het einde staan om hitje “Shelter Song” te horen, maar als de band weinig geeft kan een publiek het ook niet warm ontvangen.

HET MOMENT:
Halverwege de set krijgt Down The Rabbit Hole een opvallend compliment van Bagshaw: “We were at Glastonbury yesterday. Honestly, you're better than Glastonbury.” We zijn benieuwd hoe het daar was, dat deze lauwe Hotot zo'n verbetering is. Misschien doelt hij op de backstage artiestencatering.

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestreamalle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12