DTRH19: De medley van The Roots bestaat uit louter hits

En dat heeft iets treurigs

Na de show op Down The Rabbit Hole gaat Questlove direct door naar Utrecht. Daar draait hij vanavond nog in TivoliVredenburg. Maar met alle goede wil van de wereld kan hij daar nooit zoveel hits draaien als hij er hier met The Roots doorheen jaagt in een uur. Wat de hiphop-groep in 2019 te zoeken heeft is na dat uur een raadsel, maar de medley aan bangers zorgt hier in elk geval voor een heel vermakelijk uurtje dansen in de stromende regen.

'The Next Movement', 'Dynamite!': al vroeg in de set gooit The Roots het vol op de nostalgie, met twee nummers van doorbraakplaat Things Fall Apart (1999). Het coole aan The Roots was destijds dat het een hiphop-band was met een nadruk op dat laatste, in een tijd waarin groepen als Outkast en The Fugees de stap naar een miljoenenpubliek maakten. Als band lag bij The Roots bijna automatisch de nadruk op de jazz-funk-invloeden. Blikvanger was eens niet de rapper maar juist de geweldige drummer, Questlove dus.

Maar wat in volle vaart begint, verandert al snel in een wel erg platte medley. Er volgt een trits aan (andermans) hiphopklassiekers. 'Shook Ones' (Mobb Deep), 'I Left My Wallet in El Segundo' (A Tribe Called Quest) en 'Mass Appeal' (Gang Starr) zijn maar een willekeurige greep. Ook eigen werk komt langs in een zap-stukje dat een half uur lijkt te duren. Het is niet slecht, het is ook prima vermaak in de stromende regen. Maar het is toch treurig dat zo'n goede band zich, tsja, verlaagt tot een feest-setje covers.

HET MOMENT
Gek eigenlijk dat 'The Seed 2.0' niet eens gespeeld wordt. Die andere hit, 'You Got Me' met Erykah Badu, komt dan weer wel langs. Erykah is er zelf natuurlijk niet bij vandaag, maar is het gebruik van haar stem ook verboden? Nu wordt tijdens het refrein een sample ingestart van iemand die haar stukken inzingt. Knulliger gaan we het niet krijgen vandaag.

Voor meer Down The Rabbit Hole 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12