3voor12 Leiden

Melancholiek en genre-veelzijdig

‘Closing The Door’ van Ratchet

Indie-artiest Ratchet gebruikte muziek om uit zijn gevoel van eenzaamheid te komen. Hij is behalve als artiest tegenwoordig ook qua opleiding met muziek bezig: hij studeert Muziek en Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Eerder dit jaar wist hij zich te plaatsen voor de voorronde van de Nobel Award. Zijn debuutalbum ‘Severed’ maakte in januari 2023 indruk op ons, nu is er zijn tweede album ‘Closing The Door’.

Wat onmiddelijk opvalt: in een tijd waarin veel albums kiezen voor ongeveer vijfendertig minuten aan materiaal, bevat dit album achttien tracks en een uur muziek. Dat uur muziek begint met de huilende wind en de gitaarrif van het melancholische 'The Stage is Set'. Een sterk nummer is ‘Afterlife’: het begint als een dromerig en ijl gitaarnummer, maar halverwege kickt de beat in en wordt het nummer dansbaar, waarna het nummer dissonant eindigt. Op ‘Closing The Door’ staan alle vier zijn singles uit 2023: ‘Reply’, ‘Noisy Dream’, ‘Full Moon’ en ‘Blood Eagle’ (genoemd naar een rituele executiemethode van de Vikingen).

Thema’s die voorbij komen op dit album: de laatste woorden die je aan iemand wilt meegeven; onverwachts iemand verliezen; een nostalgische tijdreis; omgaan met depressie, en tegelijkertijd de moed erin houden, bij alle tegenslagen. Op het eerdere ‘Severed’ gebruikte Ratchet al een breed palet aan stijlen om zijn gevoelens te uiten, maar hier zijn er zelfs nog meer: van spoken word tot rock naar POV: indie en jazz. Naast de gesloten deur uit de albumtitel worden kortom ook een hoop deuren geopend. ‘Closing The Door’ is een album dat emoties en gevoelens verklankt in een wolk met gitaren waar hedendaagse geluiden (ook dissonante) worden ingezet om een unieke wereld te scheppen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12