Amsterdam verplicht bekers met statiegeld op festivals

Geen wegwerprotzooi meer op festivalterreinen

Er komt een eind aan de zee van plastig na de festivaldag op Amsterdamse evenementen. De gemeente voert per 2019 twee maatregelen in om festivals te verduurzamen. De eerste daarvan is de invoer van harde, herbruikbare bekers met statiegeld. Daarnaast moeten op festivalterreinen stroompunten aangelegd worden, zodat het gebruik van vervuilende dieselgeneratoren teruggedrongen kan worden.

Wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck: 'Met het aanleggen van vaste stroom- en waterpunten zijn de draaiende dieselgeneratoren en alle vrachtbewegingen voor het plaatsen van de generatoren en water op deze locaties verleden tijd. Door het instellen van een statiegeldsysteem voorkomen we een heleboel plastic dat anders niet zou worden gerecycled. Daarnaast reageren bezoekers er positief op als het evenemententerrein niet langer vol ligt met plastic bekers.'

Amsterdam is de belangrijkste festivalstad van Nederland. Meer dan honderd evementen vinden er elk jaar plaats, waar van vele op vaste locaties als de NDSM werf en het Westergasterrein. Vorig jaar al stemde de gemeenteraad in met een voorstel van de Partij voor de Dieren om het gebruik van single use plastic te verbieden per 2020. Daaronder vallen niet alleen bekertjes, maar ook bijvoorbeeld rietjes of confetti.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12