3voor12 Breda

BB18: BARST is een diepe, meeslepende totaalervaring

Act legt laag op laag in de Spaanse Kraag

Een band met de naam BARST op Breda Barst. Het klinkt als een droom. Of de band uit het Belgische Halle net zo toegankelijk is als het gratis festival in het Valkenberg park? Dat valt nog te bezien, de bio heeft het over ‘Wahnsinnsmusik’ en de albums verschenen op het Consouling Sounds label dat loeizware, meeslepende acts als Amenra en The Fifth Alliance uitbrengt. Kortom, voor fijnproevers. De tent staat bij aanvang gelukkig lekker vol. Het album 'The Endavour' verscheen dit jaar, is in theorie één totaalwerk en telt 42 minuten. Het optreden vanavond duurt drie kwartier, 1 + 1  = 2? Nee, want BARST heeft wat anders in gedachten.

De act die hoog inzet op muzikale vrijheid en het doorbreken van beperkingen in song structuren is vanavond met drie: geestelijk vader en multi-instrumentalist Bart Desmet, zangeres, toetsenist Messy Mathi en een bassist die vrij anoniem van onder een hoodie speelt (niet Niles Brown van Vonnis die op het album meespeelt). Het begin is een fragment van het totaalwerk en heet 'The Mad', dat aan het einde van het album staat. Al duurt het even voordat we bij de tekst zijn, BARST legt laag op laag. Het begint met een ambient geluid dat langzaam opbouwt, samenvloeit met techno, Mathi haar tekst prevelend over de beats, waarna Desmets luide gitaardrones en de hypnotiserende bas de muziek weer verder tillen. En verder.

In de ambient en techno gedeeltes heeft BARST wel wat weg van Raveyards, het collectief dat we eerder zagen in Club Solo bij Onderstroom Breda. Duister, intrigerend en meeslepend. De muzikanten gaan geconcentreerd en bezield met gebaren op in hun optreden. De expressieve Mathi achter de toetsen en effecten, die soms fluistert en dan weer schreeuwt, de heren op drumkruks onder haar, Desmet continu bijsturend op zijn Ableton effectenbord. Ze samplen, vervormen, herhalen en vatten alles samen tot totaalmuziek waarin genres moeiteloos samenkomen, van dreinende, dronegitaren tot ambient, techno, noise, post-rock, shoegaze en sludge rock. Een totaalervaring die lang bij blijft en helemaal op zijn plaats in de Spaanse Kraag.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12