Drugs op Vlaamse festivals: direct boete pinnen

Lik-op-stuk op o.a. Werchter en Pukkelpop

Belgische muziekfestivals zien komende zomer een zero-tolerance beleid tegemoet op festivals. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Met name de provincie Limburg gaat streng optreden tegen drugsgebruik. Op festivals als Pukkelpop zullen agenten rondlopen met pinautomaten, die direct boetes incasseren.

Het gaat in dit geval om beleid vanuit de provincie. ‘Het valt niet te ontkennen dat er in het Limburgse in bepaalde milieus een drugsprobleem is,’ zegt Bruno Coppin van het Limburgs parket tegen Het Nieuwsblad. ‘En dus zullen op alle Limburgse festivals agenten patrouilleren. We willen absoluut vermijden dat jongeren in de sfeer van een zomerfestival beginnen te experimenteren met drugs. En dus is een lik-op-stukbeleid volgens ons de beste optie.’ In de provincie Limburg vinden naast Pukkelpop ook Extrema Outdoor en Daydream plaats. Ook op Werchter, dat niet in de provincie Limburg plaatsvindt, zijn als het goed is agenten met pinautomaten actief. De boetes kunnen oplopen tot 600 euro voor harddrugs als cocaïne en xtc. Wie meer bij zich heeft dan een gebruikershoeveelheid wordt opgepakt. 

Nederland kende tien jaar terug ook zo’n golf van lik-op-stukbeleid, die met name te zien was bij evenementen als Awakenings en Sensation. Daar stonden drugshonden aan de poort en liepen agenten in burger op de dansvloer. Het zorgde voor veel ophef vanuit de dance sector, niet alleen omdat niemand natuurlijk al te opzichtig politie-optreden op zijn evenement wil, maar ook omdat het volgens organistoren averechts werkt en veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Bezoekers nemen hun drugs al in voor ze naar binnen gaan en slikken dan meteen de dosis voor het hele feest, of ze durven niet naar de EHBO als er iets mis gaat. In Nederland geldt nu in de praktijk dat bij gebruikershoeveelheden drugs verwijdering van het evenement volgt. Pas bij grotere hoeveelheden worden boetes uitgedeeld. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12