3voor12 Utrecht

Debuutalbum Combo Qazam afstandelijk en toch warm

Tegenstellingen vormen een huwelijk op Flight Music

Combo Qazam bestaat uit vier vroege milennials (Stefan Breuer, Gino Miniutti, Arno Breuer en Ab al Tamimi, bekend van talloze bands uit de Utrechtse underground rock scene, red.) die opgroeiden in een analoge wereld. In de jaren ’90 leerden ze het belang van creatieve. Nu, als volwassenen in een digitaal tijdperk, hinken ze op twee gedachten”. We beginnen deze review met een letterlijke quote uit de persrelease voor Flight Music van Combo Qazam, omdat het de sfeer en het geluid van het album treffend omschrijft. Namelijk in tegenstellingen die hier een huwelijk vormen: analoog en digitaal in de manier van opnemen, afstandelijk en warm in de sfeer, strak als rommelig in de structuur en tot slot zowel toegankelijk als licht experimenteel. Het kwartet laat een mengeling van stijlen horen die duidelijk krautrock en mathrock aan de basis hebben staan. Die hoekige mathrock sound is gelijk goed te horen in opener ‘Ions’ met zijn onrustige start-stop ritmes van de ritmesectie en robotachtige vocalen. Tweede track ‘Owls’ belicht vervolgens meer de krautrock kant, door monotoon, maar in hoog tempo door te razen.

Maar Flight Music is veel meer dan deze kruisbestuiving. Zo zoeken de gitaren dikwijls noise en psychedelica op, zoals in ‘Movements’ en het rauwere ‘Gunshot’. Subtiel gebruik van keyboards zorgt op meerdere tracks voor een gothisch postpunk sfeertje dat in eerste instantie niet thuis lijkt te horen in het totaalgeluid, maar uiteindelijk toch perfect past. Door te spelen met terugkerende patronen, of dat nu een aanstekelijke gitaarlijn is of een zanglijn die in je hoofd blijft hangen, is Flight Music ondanks zijn mechanische klank en strakke ritmes wel heel toegankelijk geworden. Warme samenzang – misschien wel het meest tot zijn recht komend in de afsluitende ballad ‘Partial Sun’ – roept soms een gevoel van nostalgie op die de muziek ook vriendelijker maakt. Zo is dit debuutalbum van Combo Qazam een gebalanceerde release geworden waarop de strakke en toch warme sfeer soms lekker wordt doorbroken met een plotselinge uitbarsting, maar nergens echt doorslaat in het experiment. Vooral daardoor verdient het dan ook om beluisterd te worden door een breder (rock)publiek.

Flight Music verschijnt op 20 mei op Tiny Room Records. Op dinsdag 19 mei organiseert Combo Qazam om 21.00 uur een luistersessie waarin je al naar het album kunt luisteren en de band zijn motivatie en inspiratie achter de plaat deelt. Volg dit Facebook-event voor meer informatie en een luisterlink.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12