Kabinet besluit: festivals tot 13 augustus alleen zitten en 1,5 meter afstand houden

Dekmantel afgelast, maar ook Lowlands en Down The Rabbit Hole in grote onzekerheid

Wegens de explosieve toename van coronabesmettingen in Nederland, kondigt het kabinet vanavond veel nieuwe beperkingen af. Vooral de culturele sector wordt zwaar getroffen: het kabinet heeft besloten dat evenementen en festivals alleen kunnen doorgaan met een zittend publiek, vaste plekken en op 1,5 meter afstand.

Wordt er bij losse concerten en evenementen met Testen van Toegang gewerkt, dan is er tot twee derde van de reguliere capaciteit toegestaan. Wordt er niet met Testen voor Toegang gewerkt, dan gaat het om een derde van de reguliere capaciteit. Ook moeten vanaf vanavond moeten clubs, discotheken en horeca dicht vanaf middernacht, en moeten werken met vaste zitplekken en 1,5 meter afstand. Die maatregelen gaan zaterdagochtend al in en blijven tenminste tot en met tenminste 13 augustus gelden. Ook meerdaagse evenementen blijven verboden tot in ieder geval 14 augustus en negatieve coronatests blijven nog slechts 24 uur geldig.

Daarmee komen festivals als Welcome To The Village (16 t/m 18 juli), Grasnapolsky (30 juli t/m 1 augustus) en Loveland (7 en 8 augustus) in het gedrang. Dekmantel heeft aangekondigd niet door te gaan. Lowlands en Down The Rabbit Hole worden in eerste instantie niet direct geraakt door deze maatregelen, hoewel het voor hen natuurlijk ook spannend wordt.

Lowlands en Down The Rabbit Hole stellen in een reactie dat ze 'door de overheid in de onmogelijke situatie worden gemanoeuvreerd dat we pas half augustus weten of het festival kan doorgaan. Dat is een onrealistische situatie. We kunnen niet iedereen nog weken aan het lijntje houden. Artiesten houden hun agenda vrij om naar Lowlands te komen, leveranciers houden personeel en materialen beschikbaar en bezoekers willen ook weten waar ze aan toe zijn. Daarom is er nu duidelijkheid van de overheid nodig en niet pas half augustus.' 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12