DTRH17: Bazart blijkt Bløf 2.0

Als niets werkt, dan zijn de teksten de genadeklap

Het was nogal een verhaal, Bazart die met hun Vlaamse indiepop zonder een debuutalbum uit tweemaal de Lotto Arena uitverkocht. Dat is twee keer ruim 5000 man. Inmiddels hebben ze een plaat en ook het Sportpaleis uitverkocht, spelen ze al een jaar ook de Nederlandse zalen plat en haalden ze met ‘Goud’ de zesde plek in de Song van het Jaar.

Hier kun je vier tracks van de show terugluisteren.

Sorry Vlamingen: we weten echt dat we niet elke Belgische popact met iets van elektronica hoeven te vergelijken met Oscar & The Wolf. Maar met de vriendschap tussen die bands, en de vergelijkbare sound kun je er niet onderuit. Net als grote broer Oscar maakt Bazart slepende pop, maar met nog meer dance-invloeden. En dan in het Nederlands.

Van dat slepende is vandaag weinig over. En de dance-invloeden zijn zo ver opgeschaald dat het meer clichématige rock lijkt. Galmende drums, arena-vullende synthesizers; alles om groots te lijken. Ondertussen danst frontman Mathieu Terryn opgefokt en zweept hij om de haverklap de tent op.

Het werkt niet. Doordat alles klinkt alsof het moet overrompelen, wordt het zelfs een beetje pijnlijk. Opeens vallen ook die teksten op. Die hebben eigenlijk een best hoog Bløf gehalte. Halve zinnen, flarden van omschrijvingen: het veinst een diepzinnige laag die totaal afwezig is. Het is helemaal geen gek idee, een samenwerking tussen die twee. Als ze de tent op de kop zetten, nemen we het wellicht voor lief ook. Nu is het een van de vele dingen die de show omlaag halen. Zoals het ook net te vaak vals is. 

HET MOMENT:
En toch ontploft de tent op het eind: monsterhit ‘Goud’ blijkt zelfs na zo’n show alles te kunnen compenseren. ‘Ik voel een apotheose aankomen’, bløft de zanger. Nou, hij lijkt vandaag niet veel aan te voelen, maar weet dat deze track altijd werkt. Een sitdown erbij, en de hele tent danst. Zo levert een hele matige show toch nog een hoogtepunt op.

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestreamalle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12