DTRH17: Benjamin Clementine laat alle subtiliteit varen

Van Claude Debussy naar Andrew Lloyd Webber

Nog niet zo lang geleden stond Benjamin Clementine bekend om zijn verstilde pianoliedjes en ietwat nukkige uitstraling. Hij wilde zijn publiek nog wel eens streng toespreken als ze te hard door zijn op Claude Debussy geïnspireerde chansons heen wauwelden. Inmiddels lijkt hij zich nog steeds door een groot componist te laten inspireren, maar wel een van een ander slag: minder Debussy, en meer Andrew Lloyd Webber.

Zijn band is nu aangevuld met een vierkoppig engelenkoor in witte overalls. Zijn imago als stille songwriter slaat hij direct aan duigen met een uptempo intro inclusief dramatische “O Fortuna”-achtige koorpartij. De eerste song is veel meer soul dan we van Clementine gewend zijn, en hij gebruikt zijn piano zowaar voor simpele akkoorden in plaats van eindeloos gepingel. Regelmatig staat hij op van zijn kruk om band en koor te dirigeren. De harmonieën zwellen aan, het drama wordt opgevoerd tot standje elf. Alle subtiliteit laat hij varen. We belanden zomaar in een musical.

Dat norse, muisstille gedoe van voorheen was ook een soort act, dus eigenlijk is het behoorlijk verfrissend dat Clementine inmiddels ook onvervalst theatrale muziek maakt. Het is puur drama, lekker vet aangezet en uitstekend uitgevoerd. En het past hem wonderlijk goed. Wie had twee jaar geleden ooit gedacht dat Benjamin Clementine, de stille, stugge troubadour, een showman in zich had? Hij is in opperbeste stemming. Waar we vroeger onze mond moesten houden, moet iedereen nu vooral mee doen. Klappen, zingen, roepen, alles mag. “How do you say 'how are you doing?' in Dutch?” “HOE GAAT HET!” brult de Teddy Widder. “Who wardeld? Hoo karfeld?” probeert Clementine, een brede lach op het gezicht. “NEE-HEE, HOE GAAT HET!” Het lijkt wel De Film van Ome Willem.

HET MOMENT:
Tijdens oudje “Condolence” stapt Clementine weg van zijn piano en maakt hij zijn transformatie van mompelende chansonnier naar flamboyante circusmenner compleet. Aan de rand van het podium heft hij de armen, en ineens is de volledige Teddy Widder zijn gigantische engelenkoor.

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestream, alle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12