3voor12 Tilburg

Bazzookas verzorgt knallende afscheidsfuif in Extase

Skippabeat laat de temperatuur alvast stijgen

Café Extase moest een vijftal jaren geleden de deuren al eens sluiten wegens faillissement. Destijds werd de zaak alras overgenomen door Jerry Kepers, die het alternatieve muziekhonk sindsdien bestierde. Aan dat hoofdstuk in de decennialange geschiedenis van het café kwam afgelopen zaterdag echter een einde: Extase is (wederom) niet meer, maar niet voordat skapunkband Bazzookas het dak er nog een laatste maal af liet gaan.

Alvorens de mannen van Bazzookas het podium beklimmen, is het echter aan hun geestverwanten van Skippabeat om de aanwezigen in de stemming te brengen. Dat lukt dit Bredase ensemble heel aardig: Onder inspirerende aanvoering van de forse nieuwe zangeres Bonny Mahonie, weet dit vrolijke samenraapsel van blazers plus ritmesectie een tamelijk gevarieerde en bovenal feestelijke set met ska als hoofdingrediënt neer te zetten. Getuige een uitspraak als “Wie is er ook wel eens Extase uitgezet?” is Mahonie allerminst onbekend met deze plek, hoewel haar publiek vanavond veelal tot een jongere generatie behoort. Dat leeftijdsverschil wordt echter gemakkelijk door de muziek overbrugd, zo blijkt uit de bewegingsdrang die dit gezelschap vooraan teweegbrengt.

De echte energie-explosie ontstaat echter pas wanneer Bazzookas de planken onveilig mag gaan maken, en het is wel te begrijpen waarom: Niet alleen rocken deze gasten voortdurend en laten ze welhaast geen seconde van hun show aan dode momenten verloren gaan, ook zijn ze gezegend met een frontman die alles uit de kast trekt om de zaal bij de performance te betrekken. Zo maant deze Bas “Bazz” Barnasconi het publiek overtuigend tot klappen, meezingen, neerzinken en aansluitend springen, en geeft hij trompettist en trombonist opdracht tot crowdsurfen. Nu heeft hij daarbij ook de mazzel dat de typische Extaseganger allesbehalve verlegen is, zoals exemplarisch blijkt wanneer hij na de vergeefse publieksoproep “broek uit” aan de trombonist het volk van repliek dient met debuutsingle ‘Doe Het Dan Zelf’: Inderdaad springt er prompt een jongeman in onderbroek het podium op. Het tekent de enthousiaste en extraverte houding van de Extase-alternatieveling (zoals Barnasconi er overigens ook ooit één was), die vanavond voor het laatst (?) in zijn natuurlijke habitat kan floreren.

(foto’s door Jostijn Ligtvoet)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12