Album van de Week (42): Rosalía

Ouderwetse flamenco geincarneerd als moderne pop

De eerste popmuzikanten hebben lang en breed de pensioengerechtigde leeftijd gehaald, grijze haren bij een popconcert zijn niet meer dan normaal, en toch is er een categorie popmuziek die nog altijd een obsessie heeft met ‘jeugd’. Het is de popmuziek die POP met een hoofdletter schrijft, met Ariana Grande en Selena Gomez als blikvangers. Wie Spaanse Rosalía afgelopen week bij de EMA’s zag optreden, zal geneigd zijn haar in dat rijtje te scharen; haar messcherpe producties gaan samen met een vinnige choreografie en een uitdagende uitstraling.

Het gekke is dat Rosalía put uit een muziekstijl die drijft op ervaring, waarin rijping essentieel is. Het is niet voor niets dat de beste flamencozangers oude mannen en vrouwen zijn. Ga die twee maar eens op een geloofwaardige manier verenigen. Rosalía doet het op haar tweede album El Mar Querer, een conceptalbum dat de liefde op zijn kop zet, en waarin vele in cement gegoten tradities een nieuwe context krijgen. Neem alleen al het motief van de stierenvechter in de spectaculaire video van ‘Malamente’. Jongens met bloedrode lappen oefenen met gebogen hoofd in een gymzaal, een moment later raast Rosalía op een gitzwarte motor op een van hen af. Mannen in grote truck-cabines bloeden uit onzichtbare wonden in hun hart, alsof ze door de horens van een stier doorboord zijn.

Het knappe van El Mar Querer is dat het grenzen oprekt, maar tegelijk respect uitstraalt. Het perfectionisme en de technische controle die het genre typeren, hebben een nieuwe incarnatie gekregen. Een nummer als ‘Que No Salga La Luna’ is geen gemakzuchtige flamenco-pop-crossover, ‘Reniego’ baadt in uitbundige strijkers. Maar daar staat een fascinerend experiment als ’De Aqui No Sales’ tussen, pure muziek onderbroken door motorgeluiden en vervolgens ontsporend met geloopte vocalen. Niet iedere flamencopurist zal daarmee akkoord gaan, maar de wereld lijkt klaar voor deze ontwikkeling, in de slipstream van de enorme dominantie van Spaanstalige muziek uit Zuid-Amerika. Rosalía is de belangrijkste nieuwe blikvanger van de Europese popmuziek.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12