3voor12 Tilburg

Beloftevolle EP-presentatie Boef en de Gelogeerde Aap in 013

Duo vaart andere muzikale koers

“Don’t call it a comeback, I’ve been here for years”, rapte LL Cool J ooit in een ver verleden. Die tekst dringt zich op als Boef (ja, ónze Boef) en de Gelogeerde Aap op zaterdag hun nieuwe EP Tussen Kunst en Kitsch in de Jupiler Zaal van 013 komen presenteren. De  laatste echte release Niet Hier dateert alweer van 2013, in de tussentijd zijn er uitstapjes gemaakt, maar bloed kruipt bij broeders waar het niet gaan kan en het startsein voor een nieuw begin is gegeven.

Dat sein begint met het laatste nummer van de EP Nooit Meer Solo en daarop De Schommel waarmee de blauwdruk van het nieuwe werk wordt onthuld: de dubstepbeats zijn ingeruild voor druggy synthesizerlijntjes, de snare en hi-hat komen uit het trap-receptenboek en er is meer ruimte voor vocalen. Het is cloud rap in het verlengde van wat bijvoorbeeld Post Malone en Yung Lean doen, maar dan met onvervalst Tilburgs accent.

En dat is wennen voor het toegestroomde publiek (pakweg 150 man) dat de nieuwe tracks zeker waardeert, maar echt los komt op hits als de megamix van Wij Zijn/Niet Hier/Vind Ons en Echte Helden. Een nieuw nummer als Dolle Mien kent met synths, vocalen en gitaren net iets te veel, maar op het moment dat iedereen moet springen, net iets te weinig. Wel dikke complimenten aan het adres van Aap’s vader (“De Gelogeerde Pa) die de gitaar verdomd hard rockt. Zo hard dat een snaar breekt en uit pure noodzaak wordt Vossenjacht ingezet: zaal = rekt en krijgt vervolgens een smakelijke uitvoering van Ome Slome voor de kiezen met nog altijd de gelogeerde Pa op gitaar.

Wat na afloop beklijft, is het gevoel dat het duo weer begint vanaf nul: vier jaar in muziekland een generatie en het dwingt respect af dat ze nog evenveel energie hebben als toen in 2008 in de oude Hall of Fame. Een aantal tracks van de EP missen nog wat tightness, maar met de drive op het podium en nog iets meer focus, komt het met dat nieuwe album helemaal goed.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12