BKS19: Juke Ross is de nieuwste pootjebaad-artiest

Singer/songwriter geeft lome muziek aan de lome middag.

Juke Ross kondigt ‘Morning Breeze’ aan als zijn meest agressieve nummer. Grapje natuurlijk. Als Ross een bokser was geweest, zou hij zijn tegenstander glimlachend met watjes bekogelen. Alles bij Ross ademt feelgood. Hij is een half uur lang de opener op de main stage, waar een handjevol bezoekers voor in de zon is gaan staan. Hij is solo op het podium met z'n akoestische gitaar. Eén keer vindt een gitaarwissel plaats, dan mag het een nummertje elektrisch, wat weinig afwijkt van hoe hij het gewoonlijk doet. Maar Ross is geïnspireerd geraakt. Door Mark Knopfler.

De folky singer/songwriter is afkomstig van het Zuid-Amerikaanse land Guyana, waar hij verder geinspireerd raakte door artiesten als Van Morrison, John Mayer en B.B. King en uiteindelijk zijn eerste liedje schreef: ‘Colour Me’, dat meer dan 23 miljoen streams heeft op Spotify. Het soort playlist: alles met ochtend, koffie, taart en familiebezoek. De introverte zanger is verhuisd naar New York waar hij steeds meer leert samenwerken. En vaker samen liedjes schrijft.

Ross is gezegend met een warme niets-aan-de-hand-stem. Het is geen willekeurig getokkel wat hij laat horen. Er zitten een paar aardige liedjes bij die direct tot de kern komen. Maar het is ook ongevaarlijker dan een huismus. Het is te begrijpen dat king of boredom Mark Knopfler hem mee op tour heeft genomen. De kleine vriendelijke Ross vertelt dat Knopfler wel 200 elektrische gitaren heeft en dat hij nu zelf voor de vijfde keer ooit een liedje op zo’n ding speelt. Het is te hopen dat Ross zich niet muzikaal door Knopfler laat inspireren, want wat Ross  kan gebruiken is dat zijn emotionele huishouding aan alle kanten wordt ontregeld.

HET MOMENT
Ach, het hoort ook bij de lome middag, zo’n lome artiest. Die toch maar even hard applaus oogst op dat megapodium. Het is zo’n half uurtje waarop de luisteraar even tot rust komt. En op ’t gemak twee keer alle Insta-stories heeft gezien.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's.  

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12