DTRH19: Ry X is de xtc surfdude

Kalm begin van de dag

'We maken niet echt harde festivalmuziek, dus we zijn vereerd dat jullie voor ons gekomen zijn', zegt Ry X na een paar liedjes in de muisstille Teddy Widder-tent. Nee joh malloot, daar hoef je niet bescheiden over te doen, op dit uur van de dag - het is even voor één uur - komen we daar speciaal voor onze tent uit. De ideale manier om de pluisjes uit ons hoofd te laten verdrijven. 

Ry X oogt als zo'n typische Australische surferdude; baard, zonnebril, hoedje. En achter die zonnebril twee verblindend mooie ogen die als geheim wapen ingezet kunnen worden. Gelukkig speelt hij niet van die tokkelige kampvuurliedjes. Ry X werd namelijk bevangen door het nachtleven van Berlijn (zou ie daar die X achter zijn naam aan danken?). Hij noemde er een liedje naar en vormde er de band Howling met Frank Wiedemann van Âme. Niet dat het een danceset is wat we hier vroeg op de morgen horen, maar als je goed luistert hoor je dat zijn songs de structuur hebben van housetracks. Ze zijn vaak wel tien minuten lang, werken op herhaling, waarbij de toetsenist vaak niet meer dan eens in de vijf seconden een akkoord speelt. En in veel liedjes laat de band het geluid één keer heel subtiel opkomen tot een heuse climax. Ja, hij gebruikt wel erg vaak hetzelfde idee in net een andere vorm.

HET MOMENT
Een meisje in een bruidsjurk en een jongen verkleed als bak popcorn zitten er al helemaal in, maar als Ry X net voor het einde 'Howling' inzet zweven hun handen heel langzaam omhoog. Het is zijn meest elektronische nummer, muziek voor afterparty's en preparty's.

Voor meer Down The Rabbit Hole 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12