DTRH19: Foals is Engelands hoop in bange dagen

Pittige rockband voelt nog steeds urgentie

Het zijn barre tijden voor het Britse rijk. De ene helft van het volk liep achter de Brexit-profeten aan, de andere slaat vertwijfeld de handen voor de ogen. Het is niet moeilijk de positie van Foals in te schatten. Hun liedjes hadden altijd al een tamelijk apocalyptische strekking, maar nu bezingen ze echt een land op de rand van de afgrond. Everything Not Saved Will Be Lost (Part 1), heet hun nieuwe album, en die digitale waarschuwing geldt zeker ook voor de Britse eenheid die door het toilet gespoeld dreigt te worden.

Je bent als band zo sterk als je laatste plaat, en Foals slaagt er tot nu toe elke keer weer in twee, drie songs aan hun oeuvre toe te voegen die zich kunnen meten met hun beste werk. Twee nieuwe songs vormen vandaag het hart van hun set, achter elkaar de poppy nummers ’Exits’ (over die ene grote exit), ‘In Degrees’ (over klimaatverandering), gevolgd door het rustige ‘Spanish Sahara’. 'Dit gaat heel erg mooi worden', belooft Yannis zelfverzekerd. Het is stiekem niet hun allerbeste liedje, maar zo'n rustmoment werkt wel goed in de set. De toon werd daarvoor al gezet met ‘My Number’, het springerige liedje dat Foals een groter publiek bezorgde en ze een paar edities terug hier zelfs tot headliner liet uitgroeien. Het voelt niet als een degradatie dat ze nu weer gewoon aan het begin van de avond spelen. Dit is de plek waar ze echt thuishoren: net onder de echte top.

HET MOMENT
Dan geeft Foals nog even gas voor de laatste drie nummers. Want dat kan deze band ook: keihard en hoekig rocken. ‘Ik weet dat het de derde dag is en dat jullie hier al heel lang zijn, dus zijn jullie hier wel klaar voor?’, waarschuwt Yannis net voor hij ‘Inhaler’ inzet. We better be. Het was nog even zoeken naar de energie op het veld vandaag, maar laten we dit maar beschouwen als het begin van de finale. Hop, daar gaat de frontman nog even het publiek in. Geen wonder dat Foals - in tegenstelling tot vrijwel elke andere band - de fotografen liefst bij de laatste drie nummers ziet komen. Deze band is niet bang om zweet te tonen.

Voor meer Down The Rabbit Hole 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12