BKS19: Een frisse wind bij Kate NV

Russische ambient met een behoorlijk Japanse twist

Normaal is het balen als je overdag een donkere tent in moet voor een show, nu is het eigenlijk best wel prima even die verkoeling. Helemaal zo’n show als Kate NV, die het aandurft om minuten lang losse percussie de tent in te laten te waaien.

Kate NV is dan wel een Russische en ook zangeres in een stevig bandje, haar solo project luistert weg als Japanse 80’s ambient. Denk Midori Takada, denk de wat spannendere vroege Nintendo soundtracks, heel soms begint ze er overheen te zingen en blijkt zo’n prettig vormeloze compositie eigenlijk een popliedje. De opbouw is keer op keer hetzelfde, maar zo fris dat het niet uitmaakt. Een simpele loop van bijvoorbeeld een marimba, met daarover heen schijnbaar willekeurige samples uit klassieke muziek of zelfs koddige jazz. Een lullig klarinetriedeltje, een nerveus pianoloopje, een heel kort akkoord van een wat groter ensemble. Ze schudt die samples losjes uit over de alsmaar herhalende basis, en heel langzaam beginnen ze op hun plek te vallen en ontstaat er iets waar je zelfs voorzichtig je heupen op kunt wiegen. Extra leuk dat er ook iets van humor in haar werken zit. Een cartoonesk ritme, een bijna komisch getimede blazer, een terugkerende piepende badeend. Grijnzend mixt ze telkens weer zo’n geluid erin, om nog iets meer ruimte en en lucht in haar set.

HET MOMENT
Ken die aflevering ‘Whoever did this’ van de Sopranos? Als je de pikdonkere Seven vandaag overdag uit loopt en verblindt wordt door het daglicht, is het het precies dat laatste shot.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's.  

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12