DTRH19: Jordan Rakei is een swingend bord yoghurt

Eens een muurbloempje, altijd een muurbloempje

Er zijn muzikanten die in het eerste nummer al een driedubbele salto doen terwijl de CO2-kanonnen orgastisch op de maat meespuiten. Er zijn gitaristen die op hun egoramp gaan staan op de nok van het podium met de tong uit de mond, zodat iedere fotograaf een spectaculair kiekje kan schieten. Neem Frank Carter, eerder vanmiddag. Zo niet Jordan Rakei, een gast uit Nieuw-Zeeland die zich in de bruisende nu-jazz-scene van Londen nestelde, samenwerkte met Loyle Carner, Disclosure en Tom Misch en platen uitbrengt op Ninja Tune. Pas zodra alle fotografen weer uit de pit zijn gejaagd, kruipt hij überhaupt achter zijn piano vandaan. Hij is een muurbloempje. Echt waar, hij vernoemde zijn plaat Wallflower er zelfs naar. Had-ie ook Bord Yoghurt kunnen noemen, hij heeft ongeveer evenveel uitstraling. Er is geen donder om naar te kijken in de Teddy Widder, zoals dat vorig jaar ook al het geval was bij zijn show op Lowlands. Oh wacht, daar helemaal rechts weggestopt staat de gitarist toch flink gekke bekken te trekken terwijl hij funky slagjes speelt.

Ach, verder zou de poespas ook maar afleiden van het virtuoze gemusiceer op het podium. Want daarmee zit het wel snor: Rakei en zijn band brengen hun soulvolle elektronicapop knisperend en fris. ‘Nerve’ bijvoorbeeld krijgt een slimme reggae-skank mee, even later loopt de baslijn stiekem mee met de zang en dan is er nog de percussionist die met zijn smachtende bossa nova-grooves aardig aan de heupen trekt. Zo wordt elk liedje vol fraaie details gesmeerd, zonder ook maar een moment af te leiden van die soulvolle croon van Rakei zelf. Muziek om met de ogen gesloten op mee te deinen, dus. 

HET MOMENT
En inderdaad, draai een rondje om je as en je ziet overal knappe koppies naar binnen gekeerd op die gesyncopeerde ritmes heen en weer te swingen. Een arm de lucht in wapperend, en hoppakee, de andere ook! Jordan Rakei mag dan een bord yoghurt zijn, maar tenminste eentje die heel fraai swingt.

Voor meer Down The Rabbit Hole 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12