3voor12 Den Haag

Toch subsidie voor Crossing Border en Popdistrict

Ook TodaysArt en The Grey Space In The Middle krijgen overheidssteun

Het leek er lange tijd op dat onder meer Crossing Border, Het PopdistrictTodaysArt en The Grey Space In The Middle geen subsidie zouden krijgen. Stichting Aight kwam wel in aanmerking, maar zou minder krijgen dan gehoopt. 

De Haagse raad besliste donderdag echter op de valreep anders door een voorstel van de PvdA en de VVD goed te keuren. Daarin staat dat de acht grootste Haagse kunstinstellingen anderhalf procent van hun subsidie inleveren. Dat geld zal worden gebruikt om achttien kleinere instellingen die anders buiten de boot zouden vallen te steunen. 

Het gesteggel begon toen een onafhankelijke commissie advies uitbracht over het Kunstenplan voor de komende vier jaar. Daarin staat welke instellingen subsidie krijgen en hoeveel. Tot grote ontsteltenis van onder meer Crossing Border, het Popdistrict en TodaysArt gaf de commissie hen een negatief advies. Oftewel: geen subsidie, wat waarschijnlijk zou leiden tot het einde van een aantal bekende Haagse festivals. 

In de maanden daarop lieten de getroffen instellingen van zich horen. Er werden steunbetuigingen ingezameld, er werd gesproken in de raad en de media werd ingeschakeld. Dat leidde uiteindelijk tot de motie die donderdag werd goedgekeurd.

Crossing Border reageert op Facebook alvast verheugd: 'Volgend jaar weer Crossing Border en BorderKitchen in Den Haag!'. Hopelijk dan weer in levenden lijve. The Grey Space In The Middle schrijft, ook op Facebook, verrast en dankbaar te zijn. 'It does give us a great amount of certainty into the future'.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12