Genomineerd voor de 3voor12 Award: Hang Youth

Politieke punk voor de gedesillusioneerde generaties

Als je vroeger de vraag kreeg wat je later zou worden? Dan kwam het nooit in je op dat ‘genaaid door het systeem’ ook gewoon onder de opties viel. Maar hey, daar zijn we dan, 2021 en het leven is geen ponykamp. De crises stapelen zich op, van klimaat tot corona, stikstof tot wonen, en jongeren trekken aan het kortste eind. Want als de hele zooi straks overstroomt, hebben zij dan een bunker om in te schuilen? En hoeveel overwaarde hebben ze daarvoor betaald???

Het is vast een of andere geschiedkundige wet dat iedere generatie zich afgezet voelt door de vorige, maar je kunt niet ontkennen dat millenials en de Generaties XYZ een matige tijd tegemoet gaan. En dus zijn een boel jongeren BOOS. Boos op boomers, boos op de politiek, boos op de huisjesmelkers die hun aangekoekte parkeergarages voor zes ton aanbieden op Funda. Boos op de gierigaards! De graaiers! Het grootkapitaal!

Dus zo gek is het niet, dat een Hang Youth nummer hét anthem bleek van dat eerste woonprotest in Amsterdam, op 12 september 2021. Toen kreeg de politieke punkband het hele veld mee, dat binnen no-time ‘LEG DE ZUIDAS IN DE AS’ stond te scanderen. Het is dan ook een bijzonder effectieve protestleuze, en bovendien uitermate geschikt om op een spandoek of een kartonnen bordje te kalken. Zo raakte de band dit jaar wel vaker een snaar, met hun ultra-punchy slogans. Niet ten minste bij de Tweede Kamerverkiezingen, toen de fanclub een officiële poster- en stickercampagne startte. De band vond het prachtig, zéker toen de halve Amsterdamse binnenstad was afgeplakt met ‘IK GEEF EEN NIER VOOR GEEN RUTTE IV’.

Jammer dat het niet mocht baten, maar toch, geen band van nu wist de tijdsgeest van nu zo goed te grijpen als Hang Youth. Dat voel je aan ALLES MOET BETER, een boze aanklacht tegen werkelijk van alles en nog wat: cultural appropriation, de belastingdienst, Shell, stikstof, de welvaartsbuik van Wim-Lex. Stuk voor stuk verwoord als pakkende slogans, ultragrappig en to-the-point. Maar vergis je niet, Hang Youth is doodserieus. Van Gijlswijk weet een ontelbare hoeveelheid keiharde waarheden te proppen in 18 nummers zonder poespas, in precies 13 minuten en 28 seconden. En meer hebben ze ook niet nodig, want gelijk hebben ze al. ALLES MOET BETER.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12