ESNS20: Davina Michelle en de vlees noch vis-karaoke

Zangeres eigent covers beter toe dan haar eigen songs

Davina Michelle is een zangeres die twee keer per week een cover op YouTube uploadt. Ze gaat voor de views. Een greep uit de afgelopen twee maanden: Justin Bieber, Britney Spears, Imagine Dragons, Dua Lipa. Maar Davina Michelle is ook een artiest die een serieuze muzikale carrière beoogt en het imago van coverartiest van zich af wil schudden. Met dat verhaal kondigt ze bijvoorbeeld de single ‘Skywards’ aan. ‘De verwachtingen waren zó hoog na ‘Duurt Te Lang’. Blijft ze aan de top? Of is ze gewoon dat meisje dat lekker kan zingen en blijft coveren?’ Daarom focust ze vanavond op Noorderslag voornamelijk op nieuwe muziek. Eigen werk. En het is de vraag of we daar wel op zitten te wachten.

Ze heeft inderdaad een mega-sterke stem. Ze is dat meisje dat irritant goed is in karaoke, dat altijd direct de microfoon afpakt om met een speels gemak de hoge noten te kraken terwijl ze zwoel in de verte (of camera!) kijkt. En ze blijkt een showvrouw die haar lange benen in een hoek van negentig graden zet en haar arm kaarsrecht omhoog de lucht in steekt, omdat ze weet hoe mooi dat er dadelijk op de foto’s uit gaat zien. Die zwierend over het podium stuift. Krachtig genoeg om zich de Grote Zaal toe te eigenen.

Maar haar eigen songs? Ai ai ai. Echt hoor, de nog onuitgebrachte Engelstalige poprocknummers (‘potentieel voor mijn album’) zijn stuk voor stuk type dertien in een dozijn en steken mega-bleek af bij de paar covers waar ze beroemd mee werd. Eigen nummer ‘Better Now’ bracht ze al maanden geleden uit. ‘Deze kun je wel kennen. Of nou ja, heeft een van jullie ‘Beter Now’ al gehoord?’ De lauwste reactie ooit. Ouch. 

Wacht effe… zeg je nou dat je haar liever als coverartiest ziet dan met?
Hee. Dit is de dag van de covers. Altin Gün speelde de zaal er net al mee plat. Floor Jansen wint de Popprijs ermee. En de allerbeste jazzopnames zijn herinterpretaties van standards. Het gaat erom wat je ermee doet.

En?
‘Duurt te lang’ van Glen Faria (gecoverd in tv-programma Beste Zangers, daar werd ze wereldberoemd mee in Nederland) voelt echt als háár nummer. Ze heeft er een huge nummer 1 hit mee gescoord. Die wordt joelend ontvangen. ‘Hoe Het Danst’ voelt ook als een (sterke) cover, hoewel het feitelijk een nummer van Marco Borsato en Armin van Buuren is waar zij op meezingt. Maar ja, dat zijn Nederlandstalige nummers in een verder Engelstalige set. Het is allemaal vlees noch vis.

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12